Ministrica za izobraževanje

Tanja Fajon napovedala vložitev interpelacije Kustečeve: "Ministrice že leto in pol kot da ne bi bilo"

J.P./STA
17. 8. 2021, 14.13
Posodobljeno: 17. 8. 2021, 16.03
Deli članek:

Vložili bi jo lahko v tednu dni.

STA
Simona Kustec

Predsednica SD Tanja Fajon je po sestanku voditeljev štirih opozicijskih strank napovedala vložitev interpelacije ministrice za izobraževanje Simone Kustec. Vložili bi jo lahko v tednu dni, glavni očitek pa se nanaša na dejstvo, da 14 dni pred začetkom novega šolskega leta še vedno ni jasno, kako bo potekal pouk.

"Ministrice že leto in pol kot da ne bi bilo," je dejala Fajonova v izjavi novinarjem po sestanku prvakov strank SD, Levica, LMŠ in SAB.

To sicer ni edina interpelacija, o kateri razmišljajo v četverčku strank. Doletela bi lahko tudi ministra za okolje Andreja Vizjaka, interpelacijo proti njemu naj bi po vedenju Fajonove spisali v LMŠ, v poslanski skupini SD pa naj bi se o tem odločali prihodnji teden.

Trenutno se pogovarjajo o dveh interpelacijah, a če bo treba, se ne bodo ustavili le pri teh, je še povedala Fajonova. Drugi prvaki strank izjav danes niso dajali.

Eno je že prestala

Kustečeva je letos sicer eno interpelacijo že prestala. Sredi marca je na glasovanju v DZ ministrico podprlo 41 poslancev iz vrst njene SMC, koalicijskih SDS in NSi, poslanca manjšin in en iz Desus. Za interpelacijo oziroma njen odhod pa se je zavzelo 38 poslancev iz vrst predlagateljic LMŠ, SD, Levice in SAB. Da bi s predlogom uspeli, bi morali zbrati 46 glasov.

Sviz: Štirinajst dni pred začetkom pouka še brez bistvenih odgovorov

Štirinajst dni pred začetkom šolskega leta ne poznamo nekaterih bistvenih odgovorov na to, kako se bo začel izvajati pouk, pa medtem opozarja glavni tajnik šolskega sindikata Sviz Branimir Štrukelj. Upa, da bodo vsaj na del vprašanj dobili jasne odgovore na sestankih, ki so predvideni v sredo.

Kustečeva je namreč ravnatelje vrtcev, osnovnih in srednjih šol za sredo povabila na srečanja. Kot izhaja iz vabil, je na sestankih med drugim predvidena tudi udeležba sindikatov s področja vzgoje in izobraževanja, pravijo v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), kjer pa uradnega vabila za zdaj še niso prejeli.

Štrukelj je na današnji novinarski konferenci poudaril, da je nesprejemljivo, da tudi letos ne vedo, pod kakšnimi predpostavkami bodo začel delovati, vprašanj pa je veliko. Po njegovih besedah si že ves čas prizadevajo, da bi aktivno sodelovali pri oblikovanju šolskih politik, zlasti odločitev, povezanih z obvladovanjem epidemije covida-19. Občutek, da so zaposleni v vzgoji in izobraževanju reduricani na pasivno množico, ki naj zgolj izvaja ukaze, odločitve, odredbe, kljub visoki izobrazbi pa ne participirajo pri odločitvah, namreč po njegovih besedah povzroča veliko frustracij in nezadovoljstvo.