Maki Kaji

Poslovil se je “oče” sudokuja

B.K.
17. 8. 2021, 13.18
Posodobljeno: 17. 8. 2021, 13.19
Deli članek:

Še julija je sestavljal uganke, mesec dni za tem ga je premagala bolezen.

Reuters
Maki Kaji

Maki Kaji, japonski založnik, ki je svetu predstavil logično številčno uganko sudoku, je podlegel raku na žolčnem vodu. Star je bil 69 let.

Kaji je v mladih letih predčasno pustil študij in se zaposlil v tiskarni. Kasneje je ustanovil prvo ugankarsko revijo na Japonskem, kjer je kmalu začel objavljati številčne uganke, med njimi tudi staro igro brez imena, v kateri je potrebno s števkami od 1 do 9 izpolniti mrežo, ki v obe smeri šteje devet polj. Igro je sredi osemdesetih let preteklega stoletja poimenoval sudoku.

Sudoku je postala globalno priljubljena uganka pred približno 20 leti, ko so jo začeli objavljati tuji časopisi in ugankarske revije. Zdaj slovi kot odlična vaja za starajoče se možgane, redno pa jo rešuje okoli 100 milijonov ljudi po svetu. Od leta 2006 poteka tudi letno svetovno prvenstvo v reševanju sudokuja.

Kaji je bil strasten ugankar vse svoje odraslo življenje. Uganke je sestavljal do julija letos, ko mu je bolezen preprečila, da bi še dalje delal. Umrl je 10. avgusta.

“Resnično sem vzhičen, ko odkrijem novo idejo za uganko, ki ima velik potencial,” je dejal leta 2007 v pogovoru za britansko televizijo BBC. Skrivnost uspešnih ugank so enostavna pravila, je dejal takrat. “Podobno je iskanju zaklada. Ne gre za to, ali res dobimo nagrado, pomembno je razburjenje ob samem reševanju.”