Že osma smrtna žrtev

Utopitev v Izoli: reševalca opazila, da je nagnjen naprej, z glavo v vodi

S.R.
17. 8. 2021, 12.00
Posodobljeno: 17. 8. 2021, 19.58
Deli članek:

To je od 1. junija letos že osma utopitev na Obali.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

O včerajšnjem neuspešnem oživljanju utopljenca na plaži resorta Dva topola v Izoli smo že poročali. Koprski policisti danes sporočajo, da je v morju utonil 58-letni moški iz Novega mesta. Ta se je odpravil v vodo, da bi zaplaval, a sta reševalca malo zatem opazila, da je "nagnjen naprej, z glavo v vodi." Nemudoma sta ga izvlekla iz vode in ga pričela oživljati, a je kljub temu umrl.

Policija je letos sicer obravnavala več utopitev, povezanih z nadpovprečno visokimi temperaturami zraka in neprevidnim ravnanjem kopalcev. Koprski policisti zato ljudi, ki ohladitev iščejo na urejenih in neurejenih kopališčih, pozivajo k previdnosti in skrbi za lastno varnost. "Vzrokov za utopitev je več, med njimi pa so tudi različne bolezni in alkohol," so navedli ter dodali, da so od 1. junija do danes prejeli že 16 obvestil o tem, da se nekdo utaplja v morju. Kljub vsakokratni pomoči reševalcev je osem oseb umrlo.

Policisti so postregli tudi z nekaterimi nasveti, ključnimi za zagotovitev lastne varnosti. Tako odsvetujejo odhode na plažo v vročini, zlasti med 12. in 17. uro. Predvsem starejši in bolni naj se izogibajo najhujšem soncu. Pomembna je tudi hidracija, zato je treba piti dovolj tekočine, predvsem vode. Pod vplivom alkohola se je treba kopanju izogibati. Prav tako se odsvetuje skakanje v vodo, kadar je oseba vroča in potna, saj se mora telo na temperaturo vode privaditi postopno. Hkrati prebivalce pozivajo, naj pri obali ali na bregovih jezer in rek, predvsem pa v vodi ne puščajo otrok brez varstva, saj ti ne poznajo nevarnosti. Za konec opozarjajo, da je treba poskrbeti tudi za svoje premoženje, zato se vrednih stvari na plažah ne sme puščati brez nadzora.