Na britofu pod tuš

V Istri in Kvarnerju tarnajo nad »divjimi kampisti,« ki se udomačijo kar ob pokopališču

R.T.
11. 8. 2021, 19.23
Posodobljeno: 11. 8. 2021, 21.29
Deli članek:

Na Hrvaškem domačini vse pogosteje negodujejo nad prakso tako imenovanega divjega kampiranja, ki seveda zareže v njihov pričakovan dohodek.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Zadnja zgodba prihaja iz naselja Veprinac, ki upravno spada pod Opatijo. Na parkirišče ob tamkajšnjem pokopališču so se že konec julija začeli zgrinjati »divji kampisti,« popotniki z avtodomi, kombiji in avtomobili s prikolicami, ki tam ostanejo dan, dva ali tri, uživajo v brezplačni namestitvi in odrinejo naprej, poroča hrvaški časnik Novi list. Ker policija nima pooblastil, da bi osebe odstranila z javnega mesta, ki ni plačljivo, so se domačini obrnili na mestnega redarja, ki je kampiste nekajkrat odgnal, a stare vedno nadomestijo novi, zadeva pa se ponavlja.

Domačine sicer ne moti toliko to, da tam pač prespijo, temveč da se poslužujejo vode s pokopališča, predvsem pa, da se nekateri tam tudi tuširajo, še poroča časnik. Večinoma naj bi šlo za mlajše popotnike iz tujine, ki to »priljubljeno« lokacijo najdejo s pomočjo spletnega foruma, na katerem si izmenjujejo izkušnje, dobre prakse in seveda tudi kraje, primerne za brezplačno nočitev. Domačini zadevo zdaj rešujejo skupaj z opatijskim županom, a zaenkrat še ni jasno, ali bodo na lokaciji uvedli dežurstva mestnih redarjev, ali pa bodo tja postavili tablo, ki prepoveduje kampiranje. To sicer ni trajna rešitev, hkrati težava ni edinstvena za tamkajšnje prebivalstvo, nad tovrstnimi popotniki namreč negodujejo tudi v drugih delih Istre in Kvarnerja. Tako je denimo danes v zgodnjih jutranjih urah hrvaška policija ukrepala na območju Pulja, kjer so izvedli izreden nadzor spoštovanja prepovedi kampiranja zunaj kampov. Pregnali so 16 kampistov.

Kot je sicer pojasnila predsednica krajevnega odbora Veprinac-Učka in svetnica v opatijskem mestnem svetu Zorica Sergo, jim ne očitajo, da v primeru, ko so utrujeni, na njihovem območju prespijo, »to je bolje kot da pride do kakšne nesreče.« Po njenem mnenju je sporno predvsem to, da to nezakonito in brezplačno kampiranje nato reklamirajo.