Spremenjen režim

Zaradi dolgih kolon zapirajo avtocestne izvoze

Mojca Zemljarič, Štajerski tednik
11. 8. 2021, 19.30
Deli članek:

Da se prepreči gneča na regionalnih in lokalnih cestah v vrhuncu poletne turistične sezone, ko se skozi Podravje proti hrvaški obali valijo dolge kolone vozil, so se na Darsu in pri policiji domislili elegantne, preproste rešitve, ki jo podpirajo tudi občine: ob sobotah, ko je prometna obremenitev največja, zapirajo avtocestne izvoze.

Črtomir Goznik
Kolone pred mejnim prehodom Gruškovje so dolge tudi po šest ali sedem kilometrov.
Da se prometna varnost ne bi poslabšala, je policija na avtocestah in ostalih cestah v smeri mejnih prehodov angažirala dodatne policiste, izmene so okrepljene tudi na mejnih prehodih. Možje v modrem vsem, ki se ob koncu tedna odpravljajo na pot, svetujejo, naj se nanjo ustrezno pripravijo. 

Po tem, ko so bile regionalke in lokalne ceste na tretjo julijsko soboto polne tujih turistov, je bila naslednjo soboto, 24. julija, situacija na spodnjepodravskih prometnicah dokaj umirjena. Bilo je nekaj lokalnega prometa ter tu in tam kakšen avtomobil s tujo registrsko oznako. V Leskovcu v občini Videm, ki se je običajno dušil v prometu, o gneči ni bilo ne duha ne sluha. Tako je bilo umirjeno, da bi lahko slišali še petje čričkov. 

V naslednjih dneh se je le razvedelo, zakaj na cestah nismo srečevali vozil s tujimi registracijami; ker sta Dars in policija na podravski avtocesti zaprla izvoz(e). Po pojasnilu Darsa ob sobotah redno zapirajo izvoz Lancova vas, občasno po pripovedovanju domačinov tudi izvoza Podlehnik in Zakl. Tako se potniki, ki čakajo na prestop meje v Gruškovju, večinoma so to tuji turisti, za nekaj ur dobesedno zaprti na avtocesto. Kolone vozil lahko v času konic segajo vse do Podlehnika, kar je šest ali sedem kilometrov, to pa pomeni čakanje tri ali štiri ure. Res je, da so krajani ob regionalkah, ki vodijo proti manjšim mejnim prehodom s Hrvaško, s praznimi cestami zadovoljni. Je pa na mestu drugo vprašanje, ali zapiranje avtocestnih izvozov ni pregrob ukrep, saj so ljudje na avtocesti dobesedno ujeti.

Črtomir Goznik
Da se avtocestni izvozi zapirajo, se županom okoliških mest ne zdi nič spornega.

Župani zadovoljni, ker lokalni promet ni obremenjen

Govorili smo z župani treh obmejnih občin, skozi katere potekajo podravska avtocesta proti Gruškovju in regionalke proti manjšim mejnim prehodom. Da se avtocestni izvozi zapirajo, se jim ne zdi nič spornega. Župan Žetal Anton Butolen je dejal, da so bili eno od sobot z avtoceste zaprti vsi trije izvozi (Lancova vas, Podlehnik in Zakl). »V začetku julija je bilo en dan grozno, skozi Žetale je bil proti Rogatcu strašen promet. Celo tako se je zgodilo, da je bila na mejnem prehodu Rogatec daljša čakalna doba kot v Gruškovju. Potem so začeli izvoze z avtoceste zapirati, eno soboto so bili zaprti vsi trije, in gneče skozi svoje kraje več ne občutimo,« je razložil.

Tudi podlehniški župan Sebastian Toplak ukrepu zapiranja avtocestnih izvozov ne oporeka, ocenjuje ga kot smiselnega, saj so z njim razbremenili ceste v lokalnem okolju. Povedal je še, da so njihovi gasilci v spremstvu Darsa čakajočim v kolonah na avtocesti delili vodo. Toplak je spomnil, da to niti niso najdaljše kolone na cesti proti Gruškovju. Preden je bil zgrajen zadnji krak avtoceste, so se kolone vozil lahko vile vse do Ptuja ali še višje. Tedaj je bilo rečeno, da bo rešitev za zastoje dokončana avtocesta. Ko se je avtocesta zgradila, se gneča ni pretirano zdesetkala. Poleg Gruškovja so se čakalne dobe ustvarjale še na mejnem prehodu Leskovec, zaradi česar so domačini pred dvema letoma protestirali. Lani zaradi korone pretirane gneče proti Hrvaški ni bilo. Letos so se prometni tokovi sprostili, zaostrili pa so se tudi pogoji za prehod meje, ki naj bi bili temeljni vzrok nepreglednih kolon, ki se ustvarjajo na avtocesti pred državno mejo.

Črtomir Goznik
Zapora na izvozu Podlehnik

Marinič: »Ukrep je izhod v sili«

Župan občine Videm Branko Marinič je pojasnil, da so na obisku vlade konec junija župani obmejnih občin s Hrvaško opozorili na težave v prometu v času turistične sezone. Tako se promet občasno regulira z zapiranjem izvozov na kritičnih mestih. »To je sicer ukrep 'izhod v sili' in ne predstavlja dolgoročne rešitve. Država mora urediti ceste in mejne prehode za normalnejši prehod meje. Po eni strani si tudi želimo turizma, po drugi turistom zapiramo dostope do turistične ponudbe, kolikor je pač imamo. Trajna rešitev bo vstop Hrvaške v schengensko območje, do česar bo nedvomno prišlo, a še ni znano, kdaj. Upam le, da se do takrat ne zgodi hujša nesreča. Kot vedno pa največji davek plačujejo naši občani, ki morajo prenašati vse težave, ki jih državi do danes ni uspelo rešiti.«

Dars: »Zapora izvozov, da ne bi zabasali lokalnih prometnic«

»Skladno z dogovorom med policijo in Darsom se ob sobotah, ob 5. uri zjutraj, zapre izvoz za Lancovo vas. S tem preprečimo, da bi se okoliški kraji na vrhuncu turistične sezone zabasali s tranzitnim prometom. Zapora izvoza, s katero vplivamo na to, da tranzitni promet proti Hrvaški oziroma mejnemu prehodu Gruškovje v čim večji možni meri ostane na avtocesti, traja praviloma do 14. ure, odvisno tudi od dolžine kolone pred Gruškovjem. Zadnjo julijsko soboto je bil zaradi daljših zastojev, zaradi katerih so vzdrževalci Darsa potnikom delili vodo, izvoz zaprt do približno 15. ure. Zaporo izvoza Lancova vas smo prav tako izvedli minulo soboto, načrtujemo jo še v soboto, 14. avgusta. Po naših informacijah je policija z ukrepom seznanila lokalne skupnosti, ki zapore izvoza ocenjujejo kot pozitivne, saj je manj tranzitnega prometa in smeti ob cestah. Drži pa, da je za lokalne prebivalce ob sobotah v navedenem terminu onemogočena uporaba izvoza Lancova vas, kar obžalujemo, saj morajo uporabiti druge izvoze, kar jim podaljša potovanje. Po drugi strani pa je dejstvo, da bi bile v primeru sobotnega odprtja izvoza Lancova vas vse tamkajšnje lokalne poti zaradi tako velikega prometa praktično neprevozne,« so pojasnili na Darsu.

STA
Na mejnem prehodu Gruškovje so imeli kar veliko dela.

Večkilometrski zastoji še nekaj časa stalnica

Na Generalni policijski upravi (GPU) so napovedali, da se večkilometrskim zastojem še nekaj časa ne bo moč izogniti. Da se prometna varnost ne bi poslabšala, je policija na avtocestah in ostalih cestah v smeri mejnih prehodov angažirala dodatne policiste, izmene so okrepljene tudi na mejnih prehodih. Možje v modrem vsem, ki se ob koncu tedna odpravljajo na pot, svetujejo, naj se nanjo ustrezno pripravijo: »Zaradi preprečevanja širjenja koronavirusa imajo države vzpostavljene posebne režime prehajanja svojih državnih meja. Zato naj potniki pred odhodom preverijo in pripravijo dokumente za prehajanje meja, izpolnijo spletne prijave za vstop v posamezne države (na primer Enter Croatia) ter pridobijo ustrezna dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT. Voznikom svetujemo, naj pred začetkom poti temeljito preverijo stanje na cestah in mejnih prehodih. Priporočamo uporabo manj obremenjenih prehodov in vnaprejšnjo pripravo vseh dokumentov, saj se s tem skrajšajo postopki na meji in posledično tudi čakalne dobe.«