Investicije

Milijonski zneski Luki Dončiću ne prinašajo mirnega spanca

Mihael Korsika
11. 8. 2021, 18.15
Posodobljeno: 11. 8. 2021, 18.19
Deli članek:

Slovenski in svetovni košarkarski zvezdnik Luka Dončić je podpisal novo petletno pogodbo z NBA-klubom Dallas Mavericks, s katero bo v prihodnjih petih letih zaslužil 176,6 milijona evrov. Vrtoglavi zneski pa športnim milijonarjem ne zagotavljajo mirnega spanca. Raša Nesterović in Boštjan Nachbar sta izgubila vsak po dva milijona evrov. Za Nachbarja je to pomenilo petino bruto NBA-zaslužka.

Reuters
Dončić bo v naslednji sezoni zaslužil 30,46 milijona evrov.

Slovenski košarkarski superzvezdnik Luka Dončić je v Ljubljani podpisal drugo profesionalno pogodbo v NBA, s katero mu bo klub Dallas Mavericks iz Teksasa v prihodnjih petih letih izplačal 207,1 milijona ameriških dolarjev oziroma 176,6 milijona evrov.
S tem bo Dončić postal najbolje plačani slovenski športnik v zgodovini, najvišjo plačo do zdaj je imel nogometni vratar Jan Oblak, ki na leto zasluži 18 milijonov evrov.

580.000 evrov na teden

Dončićeva letna plača bo prihodnje leto znašala 30,46 milijona evrov, tedenska pa bo dobrih 580.000 evrov. Sicer bo naraščala vsako leto petletne pogodbe in bo zadnje leto znašala že 40,19 milijona evrov. Sicer je treba od omenjenega zneska odšteti še davke, pristojbine in provizije, kar po grobi oceni plačo približno prepolovi.

Ljubljančan na bančni račun ne prejema le milijonskih zneskov iz ameriške profesionalne košarkarske lige, temveč tudi visoka sponzorska sredstva. V svoji drugi sezoni v NBA je Dončić konec leta 2019 podpisal astronomsko visoko pogodbo z Air Jordan, ki spada pod znamko Nike. Petletna pogodba mu bo navrgla 85,3 milijona evrov oziroma 18 milijonov letno.
Dodatno bo obogatel na račun košarkarske računalniške in konzolne igre NBA 2K22. Podjetje 2K vsako leto izbere priznano ime iz NBA, ki je oziroma bi lahko zaznamovalo najmočnejše košarkarsko tekmovanje na svetu. Za prihajajočo verzijo glavne različice igre, ki bo uradno naprodaj od 10. septembra, so izbrali Dončića, ki bo tako krasil naslovnico priznane igre NBA 2K22, oblikovana bo tudi z barvami slovenske zastave. Dončić je pogodbo s podjetjem podpisal julija, a njena vrednost javnosti ni znana.

Težave Nesterovića in Nachbarja

Visoki zneski prejemkov pa košarkarskim zvezdnikom vendarle ne prinašajo mirnega spanca. Po oceni ugledne ameriške športne revije Sports Illustrated kar 60 odstotkov igralcev NBA bankrotira v petih letih po športni upokojitvi.
Da upravljanje milijonskega premoženja ni vedno preprosto, sta na lastni koži že izkusila upokojena slovenska NBA-igralca Rašo Nesterović in Boštjan Nachbar.

Nesterović, ki se je kot košarkar upokojil leta 2011, danes pa je generalni sekretar Košarkarske zveze Slovenije, je v enem poslu ostal brez 4,5 odstotka bruto zaslužka v NBA-karieri, kjer je dobil dobrih 51 milijonov evrov.
Nesterović je s hrvaško košarkarsko legendo Tonijem Kukočem in še dvema posameznikoma več deset milijonov evrov vložil v investicijski sklad v Švici. Švicarski državljan, ki mu je četverica zaupala upravljanje sklada, je na sodišču priznal, da je namesto za investicijo v hotel z apartmaji v mondenem St. Moritzu denar zapravil v igralnicah, za kar je bil maja letos na švicarskem sodišču obsojen na tri leta zapora, od tega dve leti pogojno. Nesterović je ostal brez vloženih dobrih dveh milijonov, medtem ko je Kukoč lahko pozabil na vloženih slabih 20 milijonov evrov.

Reuters
Boštjan Nachbar je ostal brez dobre petine NBA-zaslužka.

Brez dobrih dveh milijonov evrov je ostal tudi Nachbar, za katerega pa je bila izguba bolj boleča kot v primeru Nesterovića, saj je v času NBA-kariere zaslužil »le« dobrih 9,91 milijona evrov. Tako je z enim poslom izgubil kar petino bruto NBA-zaslužka.
Nachbarja je sicer dravograjska družba Mentis računalniški inženiring tožila zaradi posla oziroma pogodbe o zastopstvu, ki jo je leta 1997 z direktorjem Mentisa Dušanom Laznikom sklenil Nachbarjev oče Vlado, saj je bil sin takrat še mladoleten. Po takratnem dogovoru bi moral košarkar Mentisu deset let plačevati del od svojega zaslužka. Kariera Boštjana Nachbarja se je pozneje zelo uspešno razvijala, a je njegova družina Mentisu plačala le okoli dobrih 150.000 evrov. Po osem let dolgem pravdnem sporu je sodišče v Slovenj Gradcu v začetku leta 2016 odločilo, da mora košarkar podjetju plačati še 2,24 milijona evrov.