48,8 stopinje Celzija

VIDEO in FOTO: Lucifer postregel s peklom, je padel evropski temperaturni rekord?

S.R.
11. 8. 2021, 16.36
Posodobljeno: 11. 8. 2021, 18.46
Deli članek:

Italija se je znašla v primežu hudega vročinskega vala, anticiklona z vzdevkom »Lucifer,« ki zlasti na jugu države na Siciliji in v Kalabriji že proži požare.

Profimedia
Prenatrpane plaže na Siciliji, kjer so danes zabeležili temperaturni rekord.

V bližini sicilijanskega mesta Sirakuze se je temperatura zraka že včeraj povzpela na 47 stopinj Celzija, meteorologi pa so ob tem opozorili, da bodo naslednji dnevi še hujši in da je ogrožen celo rekord 48,5 stopinje Celzija, ki so ga na Siciliji izmerili leta 1999. To se je po poročanju italijanskih medijev tudi zgodilo, saj so danes v kraju Floridia v pokrajini Siracusa izmerili temperaturo 48,8 stopinje Celzija. Temperature sicer še niso uradno potrdili meteorologi italijanskega nacionalnega meteorološkega urada.

Časnik Corriere della Sera po poročanju Slovenske tiskovne agencije sicer navaja, da bi bila v primeru potrditve to tudi najvišja izmerjena temperatura v Evropi. Najvišjo doslej so leta 1977 namerili v grški prestolnici, in sicer 48 stopinj Celzija, poroča časnik.

Temperature so se tudi drugod na jugu države gibale med 39 in 42 stopinjami Celzija, Lucifer pa se »počasi« premika proti severu. Meteorologi napovedujejo, da se bodo s temperaturami do 40 stopinj Celzija konec tedna srečali tudi v Toskani in Laciju.

Potem ko je italijansko ministrstvo za zdravje za širša območja mest Rim, Bari, Rieti in Campobasso včeraj izdalo rdeči alarm, so se jim danes na rdečem seznamu pridružili Palermo, Perugia, Frosinone in Latina. Zaradi izredne vročine je civilna zaščita izdala tudi opozorilo pred veliko požarno ogroženostjo. Na območju Sicilije in Kalabrije so gasilci samo v zadnjem dnevu zabeležili že več kot 300 intervencij, večina požarov pa je posledica vročine ali namernega požiga, poročajo italijanski mediji. Na območju gorske verige Madonie v bližini Palerma že več dni pustoši obsežen požar, ki uničuje vse od pridelkov, do domov in industrijskih obratov, umrlo pa je veliko število živali. Na območju Kalabrije medtem požari grozijo gorski verigi Aspromonte, ki je uvrščena na Unescov seznam območij posebnega geološkega pomena.

V Italiji so v zadnjih tednih zabeležili več tisoč požarov, pri čemer je najobsežnejši, ki je pustošil na Sardiniji, uničil skoraj 20.000 hektarjev površine.