Skupinsko štempljanje

Ortopedi na UKC Ljubljana epidemično zatišje zlorabljali za polnjenje lastnih žepov

S.R./STA
11. 8. 2021, 15.48
Posodobljeno: 11. 8. 2021, 15.50
Deli članek:

O zlorabah pri evidentiranju delovnega časa na ortopedski kliniki UKC Ljubljana se je šušljalo že sredi aprila. Nepravilnosti je zdaj pokazal tudi nadzor pri evidentiranju delovnega časa.

M24
Devet zaposlenih na ortopedski kliniki je zaradi zlorab pri evidentiranju delovnega časa prejelo opozorila pred odpovedjo.

Gre za 11 zdravnikov na ortopedski kliniki, pri katerih je služba za korporativno varnost aprila ugotovila, da so svoj prihod ali odhod v ozkem časovnem oknu večkrat skupinsko evidentirali. Zdravniki, ki so jih pozvali, da pojasnijo dogajanje, so sicer zanikali kakršno koli zlorabo sistema. Nepravilnosti ni potrdil niti varnostnik, ki je izjavil, da nikoli ni izvajal evidentiranja zaposlenih in da sam ni zaznal, da bi to počel kdo drug.

V tem času na ortopedski kliniki ni bil nameščen videonadzorni sistem, s katerim bi preverili dejanski prihod in odhod delavcev, da bi lahko potrdili ali ovrgli sum nepravilnosti registracije prihoda in odhoda zaposlenih. Tako po navedbah ljubljanskega UKC niso obstajali zadostni dokazi, ki bi potrdili obstoj nepravilnosti in ki bi omogočili identifikacijo in individualizacijo oseb, ki naj bi zlorabili sistem za registracijo delovnega časa.

Razkrinkala jih je primerjava evidenc

A za tem je služba za korporativno varnost primerjala evidence prisotnosti in razporede delovnega časa zaposlenih na ortopedski kliniki, ki so jih podali v zvezi z opravljanjem dela pri drugem delodajalcu. Tako so ugotovili, da so bili nekateri delavci po evidenci delovnega časa na ortopedski kliniki prisotni na delovnem mestu, delo pa so dejansko opravljali pri drugem delodajalcu.

Nepravilnosti obravnava tudi inšpektorat za javno upravo, ki je UKC Ljubljana naložil, da nadzor razširi še na obdobje od marca do novembra lani. Postopek še ni zaključen, zato UKC zaposlenim še ni podal konkretnih zahtevkov za povračilo neupravičenih izplačil, ki jih bodo terjali nazaj. Je pa med njimi eden že podal odpoved pogodbe o zaposlitvi, pri enem pa je kršitev zastarala. Preostalim zaposlenim je bilo tako izdanih devet pisnih opozoril pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi.

V času omejenega delovanja

O teh zlorabah je sredi aprila poročala TV Slovenija. Med drugim je izpostavila, da so se zlorabe pri evidentiranju delovnega časa dogajale, ko je ortopedska klinika delovala omejeno, odpovedani so bili vsi nenujni pregledi in operacije.

Sodeč po podatkih, ki so jih predstavili v oddaji Tarča, so ortopedi kljub temu zaslužili od tri do štiri tisoč evrov več kot pred epidemijo, čeprav po navedbah Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana nihče od njih ni delal na covidnih oddelkih. V Tarči so tedaj še navedli, da je sedem od dvanajstih zdravnikov iz poročila imelo dovoljenje za delo drugje, na zasebnih klinikah, zato po mnenju novinarjev oddaje obstaja velika verjetnost, da so tam delali prav takrat, ko so bili evidentirani na ortopedski kliniki.