Nepredvidljive razmere

FOTO: Ob bučanju in grmenju se je ponekod že odprlo nebo

R.T.
11. 8. 2021, 17.12
Posodobljeno: 11. 8. 2021, 21.24
Deli članek:

Sredino popoldne so zaznamovale zelo nestabilne vremenske razmere. Nevihte so ponekod spremljali močnejši nalivi s točo.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Meteorologi so svarili, da nas čaka pestro vremensko dogajanje. Napovedali so prevlado neviht, ki pa jih lahko spremlja tudi kakšen močnejši naliv in kakšno zrno manjše toče. Nad naše kraje je namreč prisopihal bolj vlažen zrak, zaradi katerega je ozračje nestabilno. 

Kot je razvidno z radarske slike padavin Agencije RS za okolje (Arso), so se z močnejšimi nalivi že srečali na Koroškem, delih Dolenjske in v ljubljanski kotlini, kjer je za nekaj trenutkov padala tudi manjša toča. Po pričevanju enega naših zvestih bralcev je "po asfaltu na severni ljubljanski obvoznici razbijalo nekaj zrn bolj sodre kot toče." "V Predstrugah (občina Dobrepolje) je neurje s točo okoli 14. ure uničilo večji del letošnjega pridelka," pa so zapisali na Facebook profilu Vreme 24/7. O hudih nalivih, ki se pojavljajo lokalno, poroča tudi bralstvo portala Neurje.si. Točo so denimo zabeležili na območju naselij Gortina in Pernice v občini Muta, a je večina pričevanj zaenkrat omejena na bučenje, grmenje in zlo slutnjo, kaj bi lahko sledilo. Z močnejšim nalivom z drobno točo so se ob približno 15. uri srečali tudi v Kočevju. "Kočevje, še dobro smo jo odnesli, močan naliv in nekaj drobne toče. Zalilo pa je dobro," je namreč zapisala bralka portala.

Razmere so izredno dinamične in nepredvidljive, toča pa je po podatkih Arso še malo pred 17. uro pretila predvsem na območju Ljubljane z okolico, a so se nato razmere le stabilizirale.

Arso
Verjetnost pojavljanja toče ob 16.50 uri.