32- in 39-letnik

Vložili obtožnico proti napadalcema na kongres zaradi smrti policista

L.K./STA
15. 3. 2021, 21.48
Deli članek:

Med drugim sta obtožena napada na policista s smrtonosnim orožjem, pri čemer naj bi neuradno uporabila razpršilo za odganjanje medvedov.

Reuters
Dogajanje v Washingtonu

Pravosodno ministrstvo ZDA je vložilo obtožnico proti udeležencema napada na zvezni kongres 6. januarja v povezavi s smrtjo kongresnega policista Briana Sicknicka. Julian Elie Khater in George Pierre Tanios sta med napadom proti najmanj trem policistom uporabila za zdaj še neopredeljeno kemično sredstvo.

Med drugim sta obtožena napada na policista s smrtonosnim orožjem, pri čemer naj bi neuradno uporabila razpršilo za odganjanje medvedov. Sicknicka so med napadom odpeljali v bolnišnico, naslednji dan pa je umrl.

32-letni Khater iz Pensilvanije in 39-letni Tanios iz Zahodne Virginije nista obtožena umora. Preiskava je skušala ugotoviti, kaj je v bistvu povzročilo policistovo smrt, potem ko se je izkazalo, da ni bil med tistimi policisti, ki jim je v glavo priletel gasilni aparat.

Zvezni in drugi tožilci so doslej vložili obtožnice proti več kot 300 udeležencem napada na kongres, ki so 6. januarja skušali preprečiti formalno potrditev volilne zmage Josepha Bidna in zahtevali, naj se za zmagovalca razglasi Donald Trump.

Med napadom in zaradi posledic spopada je umrlo skupaj pet ljudi, Trump pa si je zaradi vzpodbujanja k uporu prislužil drugo ustavno obtožbo, ki prav tako kot prva ni bila uspešna.