Začasna prekinitev cepljenja

Tudi v Sloveniji cepivo podjetja AstraZeneca začasno dali "na hladno". Zadržkov sicer ni, zgolj iz previdnosti

R.T.
15. 3. 2021, 18.50
Posodobljeno: 15. 3. 2021, 20.04
Deli članek:

Slovenija očitno sledi zgledu držav, ki so začasno prekinile cepljenje s cepivom podjetja AstraZeneca.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Cepljenje s cepivom britansko-švedskega podjetja AstraZeneca je začasno prekinilo več držav, nazadnje Španija, Italija in Francija, pred njima pa že Nemčija, Tajska, Norveška, Islandija, Bolgarija, Luksemburg, Estonija, Latvija in Litva so prekinili cepljenje. V Avstriji so doslej prekinili cepljenje z določeno serijo cepiva AstraZenece. Razlog? Domneve, da povzroča krvne strdke in druge stranske učinke.

Minister za zdravje Janez Poklukar je na večerni novinarski konferenci dejal, da so zaradi številnih dvomov v omenjeno cepivo prosili strokovno skupino, da znova predela dostopne informacije in zaključili, da zadržkov za nadaljevanje cepljenja ni, a so iz previdnosti predlagali, da cepljenje začasno zaustavimo. Z njim naj bi nadaljevali po dokončni odločitvi Evropske agencije za zdravila. 

Vsi, ki bi morali biti s cepivom AstraZenece cepljeni jutri, bodo morali počakati na odločitev omenjene agencije, oziroma da pridejo na vrsto za drugo cepivo. 

Cepljenje z drugimi cepivi sicer poteka normalno po sprejeti strategiji cepljenja. Slovenija je danes sicer dobila "pozitivno mnenje o dodatnem številu" odmerkov cepiva Pfizer, ki ga pričakujejo v prihodnjih dneh.