Še dve državi

Cepljenje s cepivom AstraZenece začasno prekinili tudi v Italiji in Franciji

J.P./STA
15. 3. 2021, 17.21
Posodobljeno: 15. 3. 2021, 18.47
Deli članek:

V Italiji in Franciji so danes začasno prekinili cepljenje s cepivom proti covidu-19 britansko-švedskega podjetja AstraZeneca.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V obeh državah so cepljenje prekinili do odločitve Evropske agencije za zdravila (Ema) o varnosti omenjenega cepiva za cepljenje proti covidu-19. Ta naj bi bila predvidoma znana v torek popoldan.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil, da je Francija začasno prekinila cepljenje s cepivom AstraZeneca do Emine odločitve.

"Odločitev je bila sprejeta (....) o prekinitvi uporabe cepiva AstraZeneca kot previdnostni ukrep," je na novinarski konferenci dejal francoski predsednik in hkrati izrazil upanje, da se bo cepljenje lahko hitro nadaljevalo po objavi Emine odločitve. Ob tem je Macron napovedal, da je Emino odločitev pričakovati v torek popoldan.

Tudi italijanska agencija za zdravila (Aifa) je danes kot preventivni ukrep prekinila cepljenje s cepivom AstraZenece za vso državo. Ob tem so tudi v Rimu sporočili, da bodo skupaj še z nekaterimi drugimi državami počakali na Emino odločitev, ali je cepivo AstraZenece proti covidu-19 varno za cepljenje, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Pri Aifi so ob tem poudarili, da zaenkrat niso potrdili vzročne povezave med "hudimi neželenimi dogodki" in cepljenjem proti covidu-19. V Italiji so po cepljenju proti covidu-19 doslej zabeležili šest smrtnih primerov.

V Piemontu, kjer so že v nedeljo po smrti učitelja klarineta prekinili cepljene s cepivom proti covidu-19 AstraZenece, so medtem pristojni organi zasegli odmerke cepiva iz serije, s katerim so cepili tudi omenjenega učitelja. Tožilstvo v kraju Biella pa je zaradi učiteljeve smrti sprožilo preiskavo.

Doslej je več držav prekinilo cepljenje s cepivom AstraZeneca ali določeno serijo tega cepiva zaradi domnev, da povzroča krvne strdke in druge stranske učinke. Nemčija, Tajska, Norveška, Islandija, Bolgarija, Luksemburg, Estonija, Latvija in Litva so prekinili cepljenje. V Avstriji pa so doslej prekinili cepljenje z določeno serijo cepiva AstraZenece.