Medicinska pomoč pri umiranju

Na Portugalskem zavrnili legalizacijo evtanazije

L.K./STA
15. 3. 2021, 20.50
Posodobljeno: 15. 3. 2021, 20.51
Deli članek:

Portugalsko ustavno sodišče je danes zavrnilo zakon o medicinski pomoč pri umiranju, ki ga je parlament sprejel v januarju.

STA
Fotografija je simbolična.

Sodišče med presojo zakona kot nepremostljivo oviro ni navedlo pravice do življenja. Če bi to določilo kot sporno, bi se s tem končala zakonodajna pot evtanazije. Tako pa bo zakon zdaj znova romal v parlament, kjer ga lahko ustrezno dopolnijo, da bo izpolnjeval odločitev sodišča.

Predlog je v januarju podprlo 136 poslancev, 78 jih je bilo proti, štirje so se vzdržali. Zakon je šel nato v roke predsednika države Marcela Rebela de Souse, ki ga je dal v presojo ustavnemu sodišču, preden bi ga podpisal.

Zakonu je močno nasprotovala katoliška cerkev, ki se je zavzemala, da bi o tem vprašanju odločali državljani na referendumu.

Zakon omogoča odraslim dostop do medicinske pomoči pri samomoru v primeru izjemnega trpljenja in neozdravljive bolezni. Zdravniki in psihiatri bodo morali potrditi, ali je bolnik brez vsakršnega dvoma sposoben sprejeti svobodno in osveščeno odločitev.

Evtanazijo so že legalizirali Belgija, Nizozemska in Luksemburg, nekatere druge države pa neozdravljivo bolnim omogočajo zavrnitev zdravljenja.