Kot svinja z mehom

Državljani kot bančni avtomati za neučinkovito strategijo boja zoper koronavirus

G.G.
10. 3. 2021, 08.22
Posodobljeno: 10. 3. 2021, 08.29
Deli članek:

Britanska vladna strategija v boju zoper koronavirus, poimenovan »testiraj in izsledi« (test-and-trace), z aplikacijo vred ni pripomogla k zmanjšanju števila okuženih, je ocenila posebna parlamentarna skupina sestavljena iz različnih članov strank.

Profimedia
Parlamentarna komisija je ugotovila, da se denar porablja netransparentno.

Profimedia
Dido Harding pravi, da strategija deluje.

Za visokoletečo strategijo so doslej namenili 25 milijard evrov, med drugim je obljubljala hitro in učinkovito sledenje stikom, njen osnovni cilj pa je bil preprečitev drugega zaprtja države. To se ni zgodilo, življenje na Otoku se je po pomladi še dvakrat ustavilo, »strategi« pa so neomejeno črpali denar davkoplačevalcev, poroča Guardian.

Britanski premier Boris Johnson je ob napovedi »strategije« dejal, da bo to najboljši sistem v boju zoper koronavirus na svetu. Doslej se je izkazalo, da je zagotovo eden najdražjih, saj ima proračun višji od ministrstva za promet. »Ogromne porabljene količine denarja in nedokazana učinkovitost dajejo v javnosti vtis, da se davkoplačevalske denarnice izrabljajo kot bankomat,« je dejala vodja preiskovalne komisije Meg Hillier.
V strategijo je vključenih veliko pogodbenih sodelavcev in svetovalcev, ki za ne povsem jasno določeno delo prejemajo mesečne zneske od 2000 do 7000 evrov. Vsega skupaj je začasno zaposlenih okoli 2500 »svetovalcev«. Medtem pa se vlada zoperstavlja ideji, da bi zdravstvenih delavcem dvignili plače za en odstotek.

Vodja strategije Dido Harding, ki jo je tja postavil zdravstveni minister Matt Hancock, zagovarja projekt in zatrjuje, da so predvsem s hitrim testiranjem uspeli narediti bistven korak naprej v primerjavi s pomladjo 2020.