Dan bo daljši

Aleš Hojs napovedal spremembo glede policijske ure, predlagal jo bo že danes

S.R.
9. 3. 2021, 22.15
Posodobljeno: 10. 3. 2021, 07.46
Deli članek:

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs po novem podpira skrajšanje policijske ure na čas med 22. in 6. uro. O tem je razmišljal že pred časom, je pojasnil.

Bobo
Hojs policijsko uro raje imenuje epidemiološka ura.

Danes se je že šušljalo, da naj bi si minister za notranje zadeve Aleš Hojs glavo belil tudi z vprašanjem, kdaj bo, če sploh bo, nastopil pravi čas za ukinitev omejitve gibanja v nočnem času, tako imenovane policijske ure. Spomnimo, omejitev gibanja med 21. in 6. uro je v Sloveniji v veljavi že od 20. oktobra, vladni načrt sproščanja ukrepov pa predvideva ukinitev tega ukrepa, ko se bo Slovenija znašla v rumeni fazi.

Vse kaže, da bo prvi korak skrajšanje policijske ure na čas med 22. in 6. uro. O tej pereči temi je namreč v Odmevih na TV Slovenija spregovoril tudi Hojs, ki je potrdil, da je tako skrajšanje »epidemiološke ure« načrtoval že pred časom. »Torej tudi če bi celotna Slovenija bila v rdeči fazi,« je dejal. Zdi se mu namreč prav, da se z »daljšanjem svetlega dneva dne, nenazadnje bomo čez dobrih 14 dni premaknili naše urine kazalce za uro naprej,« skrajša tudi policijska ura. Treba je misliti na opravila okoli hiše, vzdrževalna dela na poljih in njivah, nenazadnje tudi na rekreacijo v večernih urah, meni Hojs, ki se mu zdi prav, da se ta policijska ura »vsaj za eno uro premakne.« Pojasnil je, da bo to spremembo predlagal že jutri na seji strokovne skupine, a da ne ve, kdaj bi lahko vlada to sprejela. »Mislim pa, da morda ni potrebno čakati prav do premika naših urinih kazalcev, ampak da lahko morda naredimo to tudi kakšen teden prej,« je še dejal.

Kaj z jugovzhodno Slovenijo?

Glede jugovzodne statistične regije, kjer so se ta teden odprli terase in vrtovi, regija pa je zdrsnila nazaj v oranžno fazo, zaradi česar se je porajalo vprašanje ponovnega zaprtja, Hojs meni, da je treba pri končni odločitvi v obzir vzeti tudi dejstvo, da so terase in vrtovi odprti šele dva dni. Sam je prepričan, da poslabšanje ne more biti posledica tega odprtja. In tudi pravilno, da je prepričan, saj je resnica ta, da je jugovzhodna regija nazaj v oranžno fazo zdrsnila že v nedeljo, dan pred odprtjem lokalov. Kakor koli, sam bo zagovarjal stališče, da je potrebno »neko prehodno obdobje, da vidimo, ali bo ta krivulja v jugovzhodni Sloveniji dejansko rasla, ali pa gre mogoče za nekadnevni odstop, nekajdnevno špico.« Hojs želi, da terase in vrtovi, kjer so jih odprli, odprte ostanejo še vsaj v naslednjem tednu.

Dvolastniki

V zadnjih dneh je nekaj prahu dvignila tudi novost na področju prehajanja meja. Tako bodo z naslednjim ponedeljkom dodatno uvedli obvezno testiranje tudi tistim izjemam, ki dnevno prehajajo mejo, torej tudi za dvolastnike zemljišč. Župani obmejnih občin so vlado že pozvali, naj ne uvaja dodatnega testiranja za te ljudi. Hojs je pojasnil, da njihove zadržke razume in da bodo uvedli vsaj štiri nove točke, kjer bo to testiranje možno in brezplačno. Pri tem je dodal, da bodo glede dvolastnikov morda še enkrat razmislili, a da bo, v kolikor bodo te osebe izključili iz te obveze, dikcija jasna, da gre izključno in samo za »dela, ki jih opravljajo na svojih njivah in poljih.«