Sebično

Bogataša sta se izdajala za domorodca, da bi dobila cepivo

R.T.
26. 1. 2021, 20.08
Deli članek:

Uspelo jima je preskočiti čakalno vrsto.

Igor Napast
Fotografija je simbolična.

Predsednik uprave igralničarske družbe Great Canadian Gaming je odstopil s položaja, potem ko so kanadski mediji razkrili, da sta se z ženo pretvarjala, da sta severnoameriška domorodca, vse za to, da bi prej prišla na vrsto za cepljenje proti covidu-19.

55-letni Rod Baker in njegova 32-letna žena Ekaterina sta iz Vancouvra, kjer živita, letela vse do severozahodnega kanadskega teritorija Yukon in v oddaljenem naselju Beaver Creek prevzela identiteti dveh severnoameriških domoridcev. Ti so v shemi cepljenja dobili lasten delež cepiv, ker jih je manj od večinskega prebivalstva pa so bili hitreje na vrsti. Na ta način si je milijonarski par zagotovil prednost pri cepljenju.

Zdravstveni delavci so oba cepili s cepivom ameriškega proizvajalca Moderna, a sta uspela dobiti le prvi odmerek, saj so ju kmalu za tem dobili. "Globoko smo zaskrbljeni nad dejanji the dveh posameznikov, ki sta ogrozila življenja starešin in ranljivih ljudi, s sebičnim namenom preskočiti čakalno vrsto," so sporočili predstavniki tamkajšnjih domorodcev.

V Beaver Creeku živi 93 prebivalcev, 85 od teh je domorodskega porekla.

Bakerjeva sta bila kaznovana zaradi izdajanja za drugo osebo in kršenja krantene ob vstopu v teritorij. Vsak izmed njiju bo moral plačati 1.150 kanadskih dolarjev globe. Če bosta cepljena še z drugim odmerkom, še ni jasno.