Papež Frančišek je nakazal 100.000 evrov hrvaški Karitas za nujno pomoč in podporo žrtvam potresa v sisaško-moslavški županiji, so danes sporočili iz hrvaškega Karitasa. Dodali so, da bodo papežev prispevek namenili za nabavo bivalnih zabojnikov, ki jih najbolj potrebujejo prebivalci, ki so v decembrskem potresu ostali brez strehe nad glavo.

Iz nacionalne Karitas so se zahvalili papežu Frančišku za materialno podporo za oskrbo žrtev potresa, ki potrebujejo varne in tople bivalne prostore, so zapisali na spletni strani hrvaške Karitas.

Napovedali so, da bodo papeževih 100.000 evrov, tako kot vse ostale donacije, ki jih bodo prejeli, namenili za nakup dodatnih 100 bivalnih zabojnikov. Spomnili so, da so se s hrvaškim podjetjem Tehnix v začetku januarja dogovorili za nakup prvih 100 bivalnih zabojnikov. Sredi januarja pa so prve bivalne zabojnike pripeljali kot popotresno pomoč družinam v kraju Sibić pri Petrinji.

Tudi Slovenija je prispevala bivalne zabojnike za žrtve potresa na Hrvaškem. Med drugim je tudi Slovenska karitas omogočila nakup 40 bivalnih zabojnikov.

Podpredsednik hrvaške vlade in minister za veterane Tomo Medved, ki je tudi vodja štaba za odpravljanje posledic potresa, je danes povedal, da so doslej namestili 827 bivalnih zabojnikov in mobilnih hiš za ljudi, ki so v potresu ostali brez svojih hiš. Dodal je, da so začeli pripravljalna dela na območju, kjer bodo vzpostavili stanovanjsko-poslovno naselje zabojnikov v Petrinji. Za naselje imajo že zagotovljene zabojnike, je dejal.

V uničujočem potresu, ki je z magnitudo 6,2 stresel sisaško-moslavško županijo 29. decembra lani, je umrlo sedem ljudi. Po potresu so prijavili skoraj 46.000 poškodovanih objektov. Strokovnjaki so doslej pregledali več kot polovico objektov, za več kot 3000 pa so ocenili, da niso varni za bivanje. Do konca tedna naj bi začeli tudi rušenje v potresu poškodovanih objektov, ki ogrožajo varnost prebivalcev.