Sojenje

V hišnem priporu bi rad obdeloval njivo

S.S.
26. 1. 2021, 20.01
Deli članek:

Na okrožnem sodišču se nadaljuje sojenje 39-letnemu Srđanu Jovanoviću, ki je 26. junija lani pred blokom v Trbovljah z nožem zabodel dve leti mlajšega Denisa Z. v levo stran prsnega koša, v bližino srca.

Bobo
S partnerico bi med hišnim priporom obdelovala njivo (fotografija je arhivska).

Tožilstvo Jovanoviću očita poskus uboja, za kar mu preti od pet do 15 let zapora, sam pa pravi, da ni imel namena nikogar poškodovati, da je šlo za splet nesrečnih okoliščin in da ima čisto vest. Tistega dne se je sicer z Denisovo mamo zapletel na facebooku.

»Milena me je dodala za prijatelja. Napisala je, da ji je vroče in se hladi z ventilatorjem; ko sem jo vprašal, ali lahko pridem na obisk, je rekla, da ne. Povedala je, da ima partnerja, a da ga ni doma, kar sem razumel kot povabilo,« je med drugim konec lanskega leta pojasnjeval v zagovoru. Tistega dne je »strl« že nekaj pločevink piva, dve je spravil še v nahrbtnik, če bi bila z Mileno žejna, v nahrbtniku pa je imel še od izleta v Brda tudi 18-centimetrski nož. Ko je prišel do stanovanja, je potrkal in povedal, kdo je, a mu Milena ni odprla, je pa slišal, da je v stanovanju. Poskušal jo je priklicati, ko se je za njegovim hrbtom pojavil Denis in začel nanj kričati. V tistem je iz stanovanja stopila tudi Milena s pajserjem v roki in začela mahati proti njemu ...

Šele na postaji izvedel, zakaj so ga prijeli

Srđan se je umaknil izpred stanovanja in odšel pred blok, da bi počakal Denisa in se mu opravičil. Za pomiritev si je prižgal cigareto in odprl pivo, ko je v nahrbtniku opazil nož in ga spravil v zadnji hlačni žep. Denis je v tistem trenutku privihral s pajserjem, malce sta se spoprijela, potem pa je Denis šel. »Ni bil videti ranjen, nikjer ni bilo krvi, celo stopnice je preskakoval. Sploh nisem vedel, da je bil poškodovan,« je povedal Srđan. Nekaj ur pozneje so k njemu vdrli policisti in šele na postaji je izvedel, zakaj so ga prijeli.

Tolkel po vratih, zvonil in vpil

Zgodba oškodovanca in njegove mame je nekoliko drugačna. Trdita, da je Srđan kakih dvajset minut tolkel po vratih, zvonil in vpil. Milena priznava, da je v rokah res imela pajser, a je z njim zgolj udarila po bližnjem lesu in zarobantila: »Bo mir, mat ku**a!« Ko je Denisu le uspelo pregnati Srđana, je za nekaj časa odšel še k mami v stanovanje, potem pa domov. »Bila je trda tema, bil je skrit. Ruknil me je in rekel, evo ti, pi*ka!« se usodnega trenutka spominja Denis. Ob tem je pojasnil, da vboda niti ni čutil, da ga je zgolj »malo speklo«. Zatekel se je nazaj v mamino stanovanje, kjer sta poklicala policijo in reševalce. Zgodba pa bi se lahko zanj končala po najbolj črnem scenariju, če bi ga Srđan zabodel en centimeter višje in v drugo smer ...

V priporu se spet zdravi zaradi zasvojenosti

Na včerajšnjem naroku bi se vpleteni morali opredeliti do izvedeniškega mnenja psihiatra Mihe Derganca, a sta ga tako tožilstvo kot obramba prejela šele tik pred obravnavo. Po oceni Derganca sicer alkohol ni bistveno vplival na razumevanje in delovanje Jovanovića v kritičnem trenutku. Tri ure po dogodku so mu ga v krvi še vedno namerili 1,5 promila, pri oškodovancu pa je toksikološko poročilo pokazalo sledi metadona, marihuane in še nekaterih tablet. Jovanović se je sicer v preteklosti že večkrat zdravil zaradi zasvojenosti z alkoholom, terapijo prekinil, zdaj pa jo spet nadaljuje v priporu.

Pogoj za resno zvezo je treznost

Na včerajšnjem naroku bi se vpleteni morali opredeliti do izvedeniškega mnenja psihiatra Mihe Derganca, a sta ga tako tožilstvo kot obramba prejela šele tik pred obravnavo. Po oceni Derganca sicer alkohol ni bistveno vplival na razumevanje in delovanje Jovanovića v kritičnem trenutku. 

Zagovornik obtoženega, odvetnik Jože Petek, si sicer prizadeva, da bi Jovanovića iz klasičnega pripora premestili v hišni pripor k njegovi zunajzakonski partnerici Terezi Z. V spis je včeraj vložil njeno overjeno izjavo, iz katere izhaja, da sta se z Jovanovićem spoznala poleti 2018, da sta od takrat živela »preprosto srečno« in da bosta tako tudi v prihodnje, ko bo zadeva na sodišču končana. Iz Terezine izjave tudi izhaja, da ima ničelno toleranco do alkohola in da je pogoj za njuno razmerje, da Srđan ne pije. Slišati pa je bilo tudi, da bi bilo dobro, da hišnega pripora ne bi omejili zgolj na hišo, ampak na manjšo posest, da bosta lahko še naprej obdelovala njivo. Karkorkoli. Saga se bo nadaljevala 1. februarja, ko bodo prek videokonference zaslišali psihiatra Derganca.