Kitajska

FOTO: Izjemno šibki, a živi, zasuti rudarji končno rešeni

B.K.
24. 1. 2021, 08.53
Posodobljeno: 24. 1. 2021, 16.10
Deli članek:

Kljub slabim napovedim so reševalci iz zasutega rudnika zlata na Kitajskem potegnili ujete rudarje.

Profimedia
Prvega rudarja so rešili nekaj po enajsti dopoldanski uri. Je šibek, a živ.

Po 14 dneh pod zemljo so kitajski reševalci v provinci Shandong iz sesutega rudnika zlata rešili prve rudarje. Prvi, ki so ga ob 11 dopoldne po lokalnem času uspeli izvleči iz rova je po poročanju kitajskih medijev v izjemno šibkem stanju, a je živ. Za njim so jih na plano spravili še šest, do konca dneva pa še štiri.

Profimedia
Prvi rešeni rudarji so bili nemudoma prepeljani v bolnišnico.

Čeprav so delavci na površju še včeraj bili glede rešitve zelo pesimistični, saj je bilo vrtanje skozi debelo plast trdega granita namreč izjemno težavno, obstoječi jaški pa so bili deloma zasuti in nestabilni, jim je danes uspelo očistiti ventilacijski jašek, po katerem so rešili rudarje.

Profimedia
Reševalci morajo vrtati skozi debelo plast zelo trdega granita.

Eksplozija v rudniku zlata je pod zemljo skupno sicer ujela okoli 22 rudarjev, reševalci pa so vzpostavili kontakt le z enajstimi, od katerih je eden pred dnevi zaradi poškodb glave preminil. Usoda približno polovice rudarjev je tako še vedno neznana, saj jih reševalci ne uspejo locirati.

Kitajske oblasti so medtem pridržale upravo rudnika in odpustile župana mesta, ker so čakali več kot en dan preden so nesrečo prijavili.

Reuters
Na terenu so tudi zdravstveni delavci, ki reševalce testirajo za okužbo na novi koronavirus.

Rudarske nesreče so na Kitajskem sicer pogost pojav. Kljub splošnemu izboljšanju varnosti vodstva mnogih rudnikov namreč še vedno ne izpolnjujejo varnostnih zahtev.

Reuters
Reševanje rudarjev iz kitajskega rudnika zlata.