nevarnost

Zamik drugega odmerka bi lahko povečal možnosti za nov sev, odporen na cepivo

B.K.
23. 1. 2021, 19.20
Posodobljeno: 23. 1. 2021, 19.30
Deli članek:

Zdravstveni svetovalci britanski vladi opozarjajo, da bi neustrezna raba cepiva lahko situacijo s koronavirusom poslabšala.

Profimedia
Ilustracija virusa sars-cov-2.

Zamaknitev drugega odmerka cepiva proti novemu koronavirusu bi lahko naredila več škode kot koristi, ugotvaljajo znanstveniki v svetovalni skupini britanske vlade. Trdijo, da bi se na tak način lahko povečale možnosti za nov sev, ki bo na cepivo odporen, poroča britanski časnik Independent.

V dokumentu, ki so ga objavili v petek, znanstveniki ugotavljajo, da pri ljudeh, ki so prejeli samo en odmerek cepiva, obstaja "večje tveganje za razmnoževanje virusa z delno imunostjo" kot pri tistih, ki so cepljeni z obema odmerkoma cepiva.

Znanstveniki zato opozarjajo, da je potrebno pretehtati ali delna imunost za najranljivejše, ki jo nudi samo en odmerek cepiva, odtehta nevarnosti, ki jih prinese nevarnost za nov sev virusa.

V Združenem kraljestvu namreč razmišljajo o tem, da bi zaradi pomanjkanja cepiv z drugim odmerkom cepili šele po 12 tednih in ne po treh, kakor priporočajo proizvajalci cepiv. O podaljšanju intervala med odmerkoma razmišljajo tudi nekatere države članice Evropske unije, a zaenkrat le o zamiku, ki bi bil nekaj dni daljši od priporočenega.