Japonska

Bodo olimpijske igre kljub vsemu odpovedane?

B.K.
22. 1. 2021, 08.07
Posodobljeno: 22. 1. 2021, 08.11
Deli članek:

Japonska vlada je zanikala navedbe britanskega časnika The Times, ki je poročal, da je član japonske vladne koalicije zatrdil, da bodo olimpijske igre dokončno odpovedane, saj njihove izvedbe ne podpira 80 odstotkov Japoncev.

Profimedia
Olimpijske igre bi se morale odviti že letos, a se je svetu zgodila pandemija novega koronavirusa.

Olimpijske igre, ki so bile lansko leto odpovedane zaradi pandemije novega koronavirusa, naj bi bile izvedene letošnje poletje. A pojavljajo se dvomi o možnosi in smiselnosti njihove izvedbe. Britanski časnik The Times je poročal, da se po navedbah neimenovanega člana japonske vladne koalicije z njihovo izvedbo ne strinja kar 80 odstotkov Japoncev. Zato naj bi vlada resno razmišljala o dokončni odpovedi tega tradicionalnega svetovnega dogodka in si skušala zagotoviti njegovo gostovanje leta 2032.

V četrtek je predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach priznal, da nimajo pripravljenega plana B, če bi dogodek bil odpovedan.

Japonska vlada je danes zanikala navedbe britanskega časnika. Zatrdili so, da se vsi partnerji, vključno z vlado in Mednarodnim olimpijskim komitejem, "popolnoma osredotočeni" na izvedbo tradicionalnega dogodka. V navedbah nej ne bi bilo nikakršne resnice, je zatrdil predstavnik vlade Manabu Sakai in dodal, da si prizadevajo za uvedbo ukrepov, ki bi izvedbo omogočili.

Olimpijske igre naj bi se po načrtih pričele 23. julija, 24. avgusta pa tudi paraolimpijske igre. Skupno naj bi sodelovalo približno 15.000 športnikov iz vsega sveta.

Moderne poletne olimpijske igre, ki so bile pod okriljem Mednarodnega olimpijskega komiteja prvič izvedene leta 1896, so bile doslej odpovedane trikrat. V letu 1916 zaradi prve svetovne vojne ter v letih 1940 in 1944 zaradi druge svetovne vojne.