v ponedeljek

Testiranje 30.000 šolnikov bo velik zalogaj, ki bo padel na ramena ravnateljev

B.K.
22. 1. 2021, 07.16
Posodobljeno: 22. 1. 2021, 07.24
Deli članek:

Organizacija testiranj bo v pristojnosti šol, pripravljene bodo tudi pravne podlage.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Pripravljamo pravne podlage za testiranje vseh, ki bodo opravljali delo v šoli, je za Odmeve na TV Slovenija povedal direktor Zavoda za šolstvo Vinko Logaj. Organizacija testiranj - ali bodo ta potekala v zdravstvenih domovih, mobilnih enotah ali pri koncesionarjih - bo v domeni ravnateljev, pa je pojasnila Polonca Truden Dobrin z NIJZ.

Dobrinova je pritrdila, da bo šlo pri testiranju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju za velik logistični zalogaj, saj bodo morali testirati predvidoma 30.000 delavcev, običajno pa opravijo največ 14.000 testov na okužbo z novim koronavirusom na dan. A zagotovila je, da priprave že potekajo.

Pouka na daljavo ne bo

Direktor Zavoda za šolstvo Logaj pa je na vprašanje o tem, kako bo pouk potekal za tiste otroke, katerih starši bi raje videli, da ostanejo doma, dejal, da jih bodo učitelji sicer podprli, podobno kot takrat, ko otrok zboli, a pouka na daljavo zanje ne bo. "Tega ni možno organizirati, saj bi v tem primeru morali izvajati dvojni pouk," je dejal.

Dobrinova je za še pozvala, naj otroci in učitelji, ki zbolijo, res ostanejo doma. Izpostavila je, da je pri otrokih, ki bodo v šoli, ključno, da so v manjših skupinah oz. mehurčkih. Otrok pred prihodom v šolo ne bodo testirali, je pa to treba opraviti v primeru pojava bolezenskih znakov.

Prihodnji torek se v šolske klopi vračajo učenci prvega triletja. Pouk bo po navedbah ministrice Simone Kustec potekal v homogenih skupinah, ki pa se med seboj med poukom ne bodo smele mešati. Vsi zaposleni v šolah in vrtcih bodo morali ves čas nositi maske, učenci pa izven učilnice oz. mehurčka.