Stroški

8000 evrov za covidnega bolnika. Kako so prišli do te številke?

L.K.
21. 1. 2021, 21.57
Posodobljeno: 21. 1. 2021, 21.59
Deli članek:

Za nekatere je ta vsota občutno previsoka.

Bobo
Fotografija je simbolična.

V oddaji Tarča so razglabljali o denarju, ki ga za covidnega bolnika prejmejo bolnišnice. Kot so razkrili, za takega bolnika, ki ni imel nobenih zapletov, bolnišnica prejme 8000 evrov, kar presega stroške marsikatere operacije.

Kot je pojasnil Marjan Pintar, direktor Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije, so kalkulacije bolnišnic temeljile na stroških ekip, opreme, prostorov, obravnave. Tako so prišli do okvirnega stroška 8000 evrov. Za primernost cen bo potrebna temeljita analiza, je še dejal Pintar.

Iz vladne dokumentacije je sicer razvidno, da je predlog podal ZZZS.

Nekdanji direktor ZZZS-ja in nekdanji minister za zdravje Samo Fakin je temu pristavil, da so cene previsoke. Kot je ponazoril, so zdravstvene storitve v Nemčiji trikrat dražje, zato bi moralo pri nas za covid-19 biti dovolj 2300 evrov.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte ne verjame, da bi združenje cene postavilo na pamet. Pri tem je izpostavila, da je bila Slovenija, kar se tiče opreme, izredno podhranjena, in da je to bilo treba nadoknaditi.

Pintar pa je poudaril, da bolnišnice niso zaslužkarji in da bi se bilo treba vprašati, ali so njihove storitve podcenjene.

Vhodne stroške bodo sicer še enkrat preverili, je dala vedeti Fortejeva. Ministrstvo bo za skrajšanje čakalnih vrst namenilo 40 milijonov evrov, nato pa bodo ugotavljali, zakaj so te sploh nastale.