"Hvala Bogu za naše cepivo niso potrebni posebni pogoji med prevozom," je še dejal Putin in dodal, da je to preprosteje in učinkoviteje v primerjavi s cepivi, ki so jih razvili na Zahodu.

Rusija je cepivo Sputnik V registrirala avgusta lani kot prvo cepivo proti covidu-19, vendar so številne, predvsem zahodne države do njega skeptične in čakajo na nadaljnje raziskave. Rusija je v ponedeljek sporočila, da so po svetu s Sputnikom doslej cepili 1,5 milijona ljudi.

Po besedah ruskega predsednika bi morala Rusija pripraviti ustrezno infrastrukturo za pospešitev proizvodnje cepiva, ki ga Rusija v drugih državah oglašuje kot cenejšega in bolj enostavnega za prevoz od zahodnih cepiv.

Namestnica ruskega premierja Tatjana Golikova je Putina na današnjem srečanju obvestila, da je Rusija pripravljena na začetek množičnega cepljenja s ponedeljkom.

Rusija je cepljenje proti covidu-19 s Sputnikom V začela v začetku decembra, čeprav je bilo cepivo tedaj še v tretji fazi kliničnih testiranj. Cepljenje je prostovoljno, do prejšnjega tedna cepili več kot milijon prebivalcev.

Doslej je Rusija poleg Sputnika V registrirala še cepivo EpiVacCorona.