Predsednik DeSUS Karl Erjavec je v torkovi izjavi po okoli šesturni razpravi s poslanci svoje stranke sporočil, da ga podpirajo kot kandidata za mandatarja za sestavo nove vlade ter da bodo prispevali svoje podpise pod predlog nezaupnice vladi Janeza Janše. Na vprašanje, ali že ima podpise poslancev, ali le njihovo obljubo, je odgovoril, da "imajo te podpise že deponirane". Dodal je, da bodo danes pač zbrani.

Erjavec se je danes sicer sestal s predsedniki LMŠ, SD, Levice in SAB, združenih v KUL, kjer naj bi zbrali vse podpise in se tehnično pogovorili, kako bodo izpeljali postopek nezaupnice.

Prvak DeSUS na vprašanje, ali ima 43 poslanskih podpisov zbranih, za zdaj ni odgovoril. Po neuradnih informacijah STA pa naj še ne bi imel vseh iz DeSUS. Predsednica SAB Alenka Bratušek je sicer kasneje potrdila, da je zbranih vseh napovedanih 43 podpisov.

Poslanec DeSUS Branko Simonovič je za TV Slovenija dejal, da so v torek poslanci DeSUS dali soglasje k podpisom, niso pa imeli celotne nezaupnice, ampak le tri strani. "Normalno je, da dokler ne preberem dokumenta v celoti, podpisa ni. Očitno je gospod Erjavec to razumel drugače," je dejal.

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek pa je na Twitterju zapisal, da je že čas, da "se preštejemo v parlamentu in se ta zgodba razčisti". "Da se potem lahko vsi skupaj osredotočimo na epidemijo in ekonomsko krizo," je zapisal.

Predlog konstruktivne nezaupnice nameravajo vložiti v petek. DZ naj bi o njej na izredni seji odločal sredi prihodnjega tedna. DZ sicer po poslovniku DZ o nezaupnici vladi oz. o kandidatu za novega predsednika vlade odloča najprej 48 ur in najpozneje sedem dni po vložitvi predloga.