V Evropski uniji bi se kmalu lahko začela množična proizvodnja prigrizkov, smutijev, piškotov in testenin iz ličink velikega mokarja, potem ko ga je Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) uvrstila na seznam življa, varnega za prehrano ljudi, poroča britanski Guardian. Dodajajo, da gre na podlagi te odločitve že v naslednjih mesecih pričakovati odobritev uporabe teh proizvodov na ravni celotne Unije, s tem pa bi se lahko izdelki iz ličink velikega mokarja pojavili tudi na policah trgovin. Zahtevek za uvrstitev na seznam je na agencijo EFSA podalo francosko podjetje Micronutris, ki se ukvarja z vzrejo žuželk za prehrano ljudi. 

veliki mokar
Profimedia
Veliki mokar spada v družino hroščev z latinskim imenom Tenebrionidae.

Spominjajo na arašide

Ker so žuželke v glavnem sestavljene iz beljakovin, maščob in vlaknin, predstavljajo potencialno trajnosten vir hrane z nizkimi emisijami ogljika, s tem pa tudi hrano prihodnosti. Tudi sicer žuželke že dolgo veljajo za morebiten del rešitve v prizadevanju za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov pri proizvodnji hrane. Okus posušenih ličink velikega mokarja, ki sam spada med prave črnivce oziroma družino hroščev z latinskim imenom Tenebrionidae, naj bi sicer spominjal na arašide. Gre za vsejede živali, ki pa jih na farmah običajno hranijo s pšenično moko ali otrobi. Kot še poroča Guardian, jajčeca med parjenjem odraslih živalic ločijo s presejanjem, da se lahko ličinke nato razvijajo ločeno. Pozneje jih izperejo z vodo in jih ubijejo tako, da jih za pet minut potopijo v vrelo vodo. Nato jih sušijo v pečeh in končno zapakirajo. Lahko se jih zmelje v prah in tako uporabi kot eno od sestavin pri kuhi, teknejo pa tudi v obliki hrustljavega prigrizka, pri čemer poznavalci priporočajo pomako iz čokolade. Specialiteta sicer ni primerna za vsaka usta, izogibali naj bi se je predvsem ljudje z alergijo na rake ali pršice. 

Glavni igralci na področju industrije insektov, namenjenih prehrani ljudi, že dolgo opozarjajo, da ta vir hrane z visoko vsebnostjo beljakovin pri preboju na trg močno ovira evropska zakonodaja, čeprav so insekti kot živilo v posameznih državah članicah v omejenem obsegu na voljo. Zdaj je agencija EFSA položila prvi kamen, da bi se to v prihodnosti lahko spremenilo.