Nove informacije

To so neželeni učinki cepljenja proti covidu-19 v Sloveniji. Najpogosteje se dogaja, da ...

L.K.
13. 1. 2021, 12.40
Posodobljeno: 13. 1. 2021, 12.56
Deli članek:

Cepljenje proti covidu-19 v Sloveniji poteka. Do zdaj smo prejeli skoraj 50.000 odmerkov cepiva BionTECH/Pfizer.

Bobo
Tako so se 12. januarja na Gospodarskem razstavišču cepili starejši občani.

16.500 odmerkov je namenjenih zdravstvenim delavcem, 10.000 za cepljenje starostnikov, starih 80 let in več, ki lahko sami pridejo v zdravstvene domove. 1200 odmerkov cepiva Moderna je prav tako namenjenih zdravstvenim delavcev, a bodo količino najverjetneje prepolovili, da bo cepiva dovolj za dva odmerka.

Ambulante družinske medicine, ki bodo cepile starostnike, starejše od 80 let, bodo prejele približno 10 odmerkov. Kot je pojasnila nacionalna koordinatorica programa cepljenja iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Marta Grgič Vitek, je starost največji dejavnik tveganja za težji potek bolezni in smrt. Če bo v posamezni ambulanti torej več starostnikov, starih nad 80 let, bodo prednost imeli starejši. Ambulante naj bi starostnike povabile same.

Odmerki cepiva, ki nas bodo dosegli prihodnji teden, bodo porabljeni za tiste, ki so že prejeli prvi odmerek. Vsak teden do se nam sicer obeta od 16.000 pa do 22.000 odmerkov cepiva BionTECH/Pfizer. Do konca marca naj bi tako prejeli približno 245.000 odmerkov tega cepiva.

Od 27. decembra lani pa do 10. januarja je bilo cepljenih 21.159 oseb, danes do 10. ure pa približno 25.000 oseb. Porabljenih odmerkov je bilo med 40.000 in 49.000. Precepljenost med moško populacijo trenutno znaša 0,6 odstotka, med žensko 1,4 odstotka. Večji delež gre na račun dejstva, da je med zdravstvenimi delavci in stanovalci domov za starejše občane več žensk. Na državni ravni je cepljen približno odstotek prebivalstva.

Neželeni učinki

Grgič Vitkova je spregovorila tudi o prijavah neželenih učinkov cepljenja. Do 10. januarja so jih prejeli 54, do 12. 76. Večji del, to je 59, jih odpade na splošne težave in spremembe na mestu aplikacije. Sedem jih je bilo v zvezi s prebavili, štiri v zvezi z imunskim sistemom, tri z živčevjem, enako število s kožo in podkožjem, dve sta bili v zvezi s srcem ter po ena v zvezi s psihiatričnimi motnjami ter krvjo in limfatičnim sistemom.

Izpostavila je tudi, da načeloma velja, da naj bi cepljeni bolezen lažje prebolevali, a konkretnih podatkov iz slovenskih domov za starejše občane nima.

Sicer pa je Grgič Vitkova dala vedeti, da bodo še nekaj časa cepili le rizične skupine. Upajo namreč, da bo cepljenje starostnikov zmanjšalo smrtnost in število hospitalizacij. Ciljajo torej na razbremenitev zdravstvenega sistema.

Kje, kako?

Dotaknila se je tudi zmede, ki so jo povzročile nejasne informacije glede cepljenja. Po njenih podatkih se morajo tisti, ki spadajo v rizično skupino, za cepljenje prijaviti pri svojem osebnem zdravniku, čeprav je malo prej dejala, da bodo ti stopili v stik s svojimi pacienti. Ti se naj torej ne prijavljajo preko eUprave – slednje naj bi po njenem razumevanju bilo namenjeno skupinam, ki niso rizične in bodo kot take na vrsto prišle pozneje.