Ciljani ukrepi

Opozarjajo na katastrofalne posledice zapiranja držav zaradi koronavirusa

C.E.
7. 10. 2020, 20.52
Posodobljeno: 7. 10. 2020, 21.04
Deli članek:

Skoraj 6000 znanstvenikov in zdravnikov z različnih področjih, tudi imunologije in epidemiologije, se je odločilo, da vlade po svetu opozorijo na »katastrofalne posledice« zapiranja držav.

Reuters
Fotografija je simbolična

Zapiranje javnega življenja in gospodarstva bo imelo po njihovem »uničujoče« posledice na zdravstveno in duševno stanje posameznikov in družbe. Njihov pristop? Ciljani ukrepi. Temeljitejša zaščita starejše populacije in mlajših s kroničnimi zdravstvenimi težavami. Zdrava populacija srednjih let in mlajši pa naj normalno nadaljujejo z življenjem, šole in univerze naj bodo odprte, gostinski lokali naj delujejo brez omejitev, prav tako tudi vsi športni in kulturni dogodki. 

Svoje poglede so strnili v zapis, v tako imenovano »Great Barrington Declaration«, ki so jo lahko v celoti preberete TUKAJ. Do srede zvečer jo je podpisalo že več kot 90 tisoč ljudi, od tega je podpise prispevalo več kot 6000 znanstvenikov in zdravnikov.

Dolgotrajno stanje zaprtja držav lahko (in ponekod je že) pripelje do nepopravljivih posledic, tudi v zdravstvu, menijo. Izpostavljajo znižanje deleža cepljenih otrok in porasta bolnikov z rakavimi in kardiovaskularnimi boleznimi. Oboje zaradi težjega dostopa do zdravstvene oskrbe in bojazni ljudi pred obiskom zdravnika.

US Centers for Dieasease Control and Prevention
Tveganje za hospitalizacijo in smrt glede na leto. Kot osnovno skupina za primerjavo so vzete osebe od 18 do 29 leta.

Že res, da virus »ne izbira«, kot radi ponavljajo politiki, ampak nevarnost težjega poteka bolezni covid-19 je tisočkrat večja za starejše in kronične bolnike, kot pa za mladostnike in otroke. Za slednje je še vedno večja nevarnost od covida-19 navadna gripa.

Avtorji deklaracije predlagajo več ukrepov za boljše varovanje starejših, zlasti v domovih za starejše in v bolnišnicah. Med drugim naj za njih skrbijo predvsem tisti, ki so že preboleli covid-19 in imajo protitelesa ter vsaj nekaj mesečno, če ne daljšo, imunost. Strinjajo se z nošnjo mask v zaprtih prostorih in v javnem prometu ter upoštevanjem zdaj že znanih higienskih zapovedi.