Mariborska afera

Igor in Boris ob očitkih o dopingiranju še vedno molčita

S.S.
7. 10. 2020, 21.05
Deli članek:

Na okrožnem sodišču se je včeraj začelo sojenje atletskemu trenerju Igorju Šalamunu in nekdanjemu zdravstvenemu tehniku na pljučnem oddelku UKC Maribor Borisu Špesu, ki se branita pred očitki o neupravičeni proizvodnji in prometu nedovoljenih snovi v športu.

STA
Obtožena Boris Špes in Igor Šalamun na predobravnavnem naroku, na zatožni klopi mariborskega okrožnega sodišča.

Odmevna dopinška afera je izbruhnila aprila lani, ko so kriminalisti oba pridržali, nato sta bila najprej priprta, do konca lanskega februarja pa v hišnem priporu. Na zaslišanju pred avstrijsko protidopinško komisijo ju je najbolj obremenila hrvaška atletinja Danijela Kuna, ki je leta 2017 zmagala na maratonu v avstrijskem Linzu, nato pa padla na dopinškem testu.

Oba obtožena, ki sta se bolj ali manj z molkom branila že v preiskavi, tudi včeraj še nista želela podati zagovorov, saj sta povedala, da želita najprej slišati zaslišanje kronske priče Danijele Kuna. Ta je bila na sodišče vabljena že včeraj, a se je zaradi epidemioloških razmer in trenutnih ovir pri prestopanju meje, saj živi v BiH, opravičila. Sodnica Simona Murko se je zato odločila, da bo njeno zaslišanje opravila prek videokonference, kar naj bi se zgodilo na enem od že določenih naslednjih narokov, 30. novembra oziroma 8. ali 16. decembra.

Droge je imel za lastno uporabo

Sodnica je na včerajšnjem naroku prebrala le kratko pisno izpoved Špesa iz preiskave, ki je takrat pojasnil, da ne dojema, kaj se mu dogaja, ter da so vsi očitki neutemeljeni. Kot je tedaj dejal, je vedno živel športno in pošteno, nikoli ni za nikogar ničesar ukradel v UKC Maribor, kar je po njegovem mnenju pokazala tudi notranja preiskava, vse, kar so od zdravil našli pri njem doma, pa je izključno za uporabo znotraj njegove družine. Špesu sicer obtožnica očita še več drugih primerov prodaje zdravil, zaradi česar je kmalu po izbruhu afere izgubil službo v UKC Maribor.

Glavna obravnava se bo z zasliševanjem prvih prič nadaljevala 30. novembra.