Dobra kupčija Marka Pogorevca

FOTO: Hilda Tovšak mu je dala popust, zdaj stanovanje prodaja po vrtoglavi ceni

Nenad Glücks/Reporter
7. 10. 2020, 20.04
Posodobljeno: 16. 7. 2023, 09.25
Deli članek:

Marko Pogorevc, nekdanji generalni direktor policije, zdaj svetovalec uprave na Telekomu, je pred leti od Vegrada, ki ga je vodila Hilda Tovšak, ugodno kupil stanovanje, s katerim bo lahko zdaj mastno zaslužil.

nepremicnine.net
Pogorevčevo stanovanje v treh nadstropjih se prodaja za skoraj 600.000 evrov.

Gre za stanovanje pri parku Tivoli v treh etažah, ki meri obsežnih 205 kvadratnih metrov. Pogorevc ga je pred 14 leti, leta 2006, kupil za 355 tisoč evrov od Vegrada, razvpita direktorica te družbe Hilda Tovšak pa mu je naknadno, čez tri leta, zaradi napak pri gradnji priznala popust v znesku 127 tisoč evrov.

Nekdanji generalni direktor policije Marko Pogorevc, od leta 2004 zaposlen kot svetovalec uprave na državnem Telekomu, bo, kot kaže, v bližnji prihodnosti sklenil še en visokodobičkonosen posel prav v zvezi z omenjeno nepremičnino. Na portalu Nepremicnine.net namreč to stanovanje v centru Ljubljane prodaja za 580 tisoč evrov.

Zakaj visokodobičkonosen posel?

Vrnimo se v leto 2009. Hilda Tovšak je bila tedaj še direktorica in solastnica velenjskega Vegrada, ene največjih gradbenih družb v Sloveniji. Velika gospodarska kriza je bila na vrhuncu, Vegrad je bil zaradi zadolženosti in ustavitve gradbenih poslov na poti v propad. Toda Tovšakova še ni bila v zaporu, še vedno je imela veliko prijateljev. Eden od teh je bil Marko Pogorevc. Pritožil se je zaradi pomanjkljivosti v stanovanju, ki ga je sicer kupil leta 2006, Tovšakova pa mu je leta 2009 priznala 127 tisoč evrov popusta. Stanovanje je bilo sicer ovrednoteno na 355 tisoč evrov. Glede napak je zatrjeval: stropi so nižji, okna slabo vgrajena, v kopalnici so napake, pušča streha …

STA
Nekdanji generalni direktor policije, zdaj svetovalec Marko Pogorevc si lahko mane roke.

Naj vrne denar

A zapletlo se je, ko je šel Vegrad v stečaj, stečajna upraviteljica Alenka Gril pa je zoper Pogorevca vložila odškodninsko tožbo, saj je bil po njenem mnenju omenjeni popust previsok. Zahtevala je vračilo denarja, v kar Pogorevc sprva ni privolil. Sodni izvedenec je res ugotovil več napak. Zadeva se je zaključila leta 2015 s poravnavo na Okrožnem sodišču v Celju. Sporazum je bil, da bo nekdanji šef policije v stečajno maso Vegrada vplačal razliko med terjatvijo in oceno nižje vrednosti stanovanja zaradi napak. Za kakšen znesek je šlo, niso razkrili.

Tudi če je moral Pogorevc plačati večji del od omenjenih 127 tisoč evrov, je pri nakupu vseeno šlo za odličen posel, saj je glede na sedanje cene nepremičnin v Ljubljani povsem mogoče, da bo dosegel postavljeno ceno, v glavnem mestu se namreč luksuzna stanovanja še vedno zelo dobro prodajajo.

nepremicnine.net
Stilsko in minimalistično urejena dnevna soba.

V vsaki etaži kopalnica

Stanovanje ob parku Tivoli, s pogledom na Rožnik in Ljubljanski grad, je v tretjem nadstropju 15 let starega objekta. »Zaradi visoke kakovosti bivanja se uvršča med kvalitetnejše nepremičnine v Ljubljani,« so zapisali v oglasu. Prodaja se opremljeno s pohištvom visoke kakovosti. V vsaki etaži je ena kopalnica in v garaži so tri parkirna mesta.

Pogorevc sicer velja za neformalnega lobista. Poleg položaja svetovalca uprave na Telekomu (pravi, da je »strateški svetovalec«) z odlično plačo (že leta 2004 je bila menda okoli sedem tisoč evrov bruto, preračunano iz tolarjev) je lastnik dveh podjetij. Za ti dve pravi, da se ukvarjata s korporativno varnostjo. Pogorevcu vsako leto navržeta več sto tisoč evrov čistega dobička. Z enim zaposlenim. Družba Atlantik Group je imela v zadnjih dveh letih skupno 718 tisoč evrov prihodkov in kar 366 tisoč evrov čistega dobička.