Svet

Kolesnikovo obtožujejo ogrožanja državne varnosti

S.R./STA
16. 9. 2020, 21.47
Posodobljeno: 16. 9. 2020, 21.53
Deli članek:

Beloruski preiskovalci so danes sporočili, da so proti opozicijski aktivistki Mariji Kolesnikovi vložili obtožnico zaradi ogrožanja državne varnosti.

Reuters
Marija Kolesnikova

Kljub mednarodnim protestom je 38-letna Marija Kolesnikova že več kot en teden v preiskovalnem priporu in je proti varnostnim oblastem vložila ovadbo zaradi grožnje s smrtjo. Njena odvetnica Ljudmila Kasak je danes očitke, ki so jih izpostavili v obtožnici, zavrnila kot absurdne. Opozicijska aktivistka namreč ni poskušala priti nezakonito do oblasti, je pojasnila. 

Preiskovalci medtem trdijo, da je skušala Kolesnikova s pomočjo interneta in množičnih medijev pozivati k dejanjem, ki so bila usmerjena proti nacionalni varnosti. Cilj je bil, da bi škodila državi. Kolesnikovi grozi do pet let zapora. 

Raztrgala potni list

Kolesnikovo so prejšnji teden ugrabili in jo skušali izgnati v Ukrajino. Grozili so ji tudi s smrtjo, aktivistka pa je raztrgala svoj potni list in s tem preprečila izgon. Njena odvetnica je danes opozorila, da Kolesnikove kljub vloženi ovadbi niso še pregledali izvedenci sodne medicine. Med postopkom izgona je namreč utrpela odrgnine in podplutbe. 

Kolesnikova je tesna sodelavka opozicijske voditeljice Svetlane Tihanovske, ki je po oceni številnih prava zmagovalka predsedniških volitev prejšnji mesec v Belorusiji. 

V Belorusiji potekajo protesti že vse od predsedniških volitev 9. avgusta, na katerih je sicer po uradnih podatkih znova zmagal dosedanji predsednik Aleksander Lukašenko. Lukašenkov režim jih skuša zatreti s silo. Več tisoč ljudi so zaprli, številne so grobo pretepli, nekateri so bili tudi ubiti.