podatki o počivalšku

Kaj je od policije hotel izvedeti Zvonko Černač?

Primož Cirman, Vesna Vuković/Necenzurirano.si
16. 9. 2020, 20.00
Deli članek:

Zakaj je SDS med pogajanji o sestavi nove vlade iskala podatke o policijskih preiskavah proti Zdravku Počivalšku in njegovemu omrežju?

Bobo
Zvonka Černača je zanimalo, ali policija vodi kakršenkoli predkazenski postopek proti Počivalšku.

V Slovenski demokratski stranki (SDS) so med pogajanji o novi vladi Janeza Janše iskali podatke o tem, ali policija preiskuje Zdravka Počivalška, ministra za gospodarstvo in predsednika Stranke modernega centra (SMC).

To je po naših informacijah od vrha policije želel izvedeti Zvonko Černač, takratni poslanec SDS in član delegacije parlamentarnega odbora za nadzor obveščevalno-varnostnih služb (Knovs), ki je 18. februarja pod vodstvom Žana Mahniča (SDS) nenapovedano obiskala sedež policije. Černača je zanimalo, ali policija vodi kakršenkoli predkazenski postopek proti Počivalšku, njegovi nekdanji družbi Terme Olimia, kjer je bil pred prihodom v politiko direktor, in podjetju Celjske mesnine, ki ga vodi Počivalškov tesen prijatelj Izidor Krivec. Prav tako je vrh policije spraševal o preiskavah proti srbskemu tajkunu Miodragu Kostiću, poslovnežu Tomažu Lovšetu in Mercatorju.

Černač, zdaj minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, nam na vprašanje, ali je od vodstva policije zahteval pojasnila oziroma podatke o konkretnih preiskavah, v petih dneh ni odgovoril. Toda njegovo takratno zanimanje za predkazenske postopke proti Počivalšku postavlja v novo luč dogajanje ob sestavljanju Janševe vlade. Le dan po obisku poslancev na policiji, 19. februarja, je namreč svet SMC na Počivalškov predlog prižgal zeleno luč za nadaljevanje pogovorov o vstopu stranke v vlado. Ti so se uspešno končali že v nekaj dneh. So torej v SDS policijske podatke o Počivalšku potrebovali za morebitno »stiskanje« bodočega partnerja v koaliciji? Ali pa so o njih poizvedovali na Počivalškovo zaprosilo?

STA
Le dan po obisku poslancev na policiji je svet SMC na Počivalškov predlog prižgal zeleno luč za nadaljevanje pogovorov o vstopu stranke v Janševo vlado.

Zbirali informacije za potrebe SDS

Februarja je bilo politično dogajanje v državi na vrelišču. Trije poslanci Knovsa – ob Mahniču in Černaču še Branko Simonovič (DeSUS) – so policijo obiskali v času, ko so se SDS, SMC, NSi in DeSUS že intenzivno pogovarjali o oblikovanju nove vladne koalicije. V istem času so mediji SDS v eter lansirali novo »afero«. Šlo je za nikoli dokazano zgodbo o mreži agentov znotraj policije, ki naj bi informacije o političnih nasprotnikih, pridobljene z vohunjenjem, nosili Damirju Črnčecu, takratnemu državnemu sekretarju v kabinetu Marjana Šarca.

»Take zgodbe me skrbijo, verjamem pa, da bodo policija in ostali organi odločno ukrepali in odgovorili, če se kaj takega res dogaja,« je takrat ugotavljal Počivalšek. »Zaskrbljenost« politikov je Mahnič izrabil za nenapovedan obisk policije. Toda vse bolj je jasno, da je bil resnični namen prihoda na policijo zbiranje informacij za potrebe SDS.

Že takrat je namreč nekdanja generalna direktorica policije Tatjana Bobnar potrdila, da je Mahnič od nje zahteval podatke o preiskavi financiranja SDS. Prejšnji teden pa smo razkrili, da sta Mahnič oziroma Černač spraševala tudi o preiskavi sumov nepravilnosti pri oddaji plaže v Portorožu hotelu Kempinski Palace v lasti srbskega tajkuna Kostića. Černač je sicer od policije želel izvedeti tudi podatke o morebitnih drugih predkazenskih postopkih proti Kostiću, ki je v odličnih odnosih s SDS.

Marko Vavpotič/M24
Izidor Krivec velja za največjega Počivalškovega zaupnika in svetovalca pri kadrovskih odločitvah.

Zakaj so Černača zanimale Celjske mesnine?

Toda seznam konkretnih zahtev obeh poslancev do policije je še precej daljši. Ne Damir Črnčec, ampak Zvonko Černač je bil tisti, ki je od policije želel izvedeti podatke o političnih nasprotnikih. Po naših informacijah Černač policije ni spraševal le o Počivalšku, ampak tudi o osebah in podjetjih iz njegovega omrežja.

Tako ga je zanimalo, ali policija vodi predkazenske postopke, povezane z družbo Terme Olimia, ki jo je Počivalšek vodil med letoma 1999 in 2014, ko je postal minister za gospodarstvo. Takoj zatem je prodal svoj lastniški delež v podjetju Bioto, prek katerega zaposleni obvladujejo šest odstotkov delnic Term Olimia. Za slabih 3000 evrov ga je od Počivalška odkupilo kar podjetje Bioto. Počivalšek je večkrat odločno zanikal, da bi šlo za navidezni posel.

Prav tako je Černača zanimalo, ali Nacionalni preiskovalni urad (NPU) morda preiskuje Celjske mesnine. Njihov večinski lastnik in direktor je Izidor Krivec, ki velja za največjega Počivalškovega zaupnika in svetovalca pri kadrovskih odločitvah. Na politični in poslovni sceni je znano, da Počivalšek posamezne sestanke, ko je na Štajerskem, občasno opravi v Krivčevi pisarni. Krivec vodi tudi konzorcij slovenskih dobaviteljev Agrokorja, ki so po finančnem zlomu tega koncerna ostali praznih rok.

Po naših informacijah Černač ni dobil odgovorov, ki jih je želel. Vodstvo policije mu podatkov ni dalo, saj je ocenilo, da Knovs zanje nima zakonskih pristojnosti. To naj bi vznejevoljilo Mahniča, ki je po naših podatkih enega od vodilnih uslužbencev policije celo vprašal, ali je res »agent za posebne zadeve«.

Mediaspeed
Poslovnež Tomaž Lovše ima dobre zveze z SDS.

Spraševali tudi o Tomažu Lovšetu

Zakaj so poslanca SDS sploh zanimali morebitni policijski postopki v Termah Olimia in Celjskih mesninah, ni znano. Edina stična točka obeh družb je Počivalšek. Ali je prvak SMC takrat vedel, kaj je na policiji počel Černač, s katerim zdaj skupaj sedita v Janševi vladi, bomo še preverili. Kot že omenjeno, Černač na vprašanja ne odgovarja. Prav tako že od prejšnjega ponedeljka čakamo na pojasnila Žana Mahniča.

Černač je sicer vrh policije spraševal tudi o preiskavah proti Tomažu Lovšetu, nekdanjemu lastniku Diners Cluba Slovenija, kartičnega plačilnega posrednika. Gre še za enega poslovneža, ki ima dobre zveze s SDS. V času druge Janševe vlade je bil član strateškega sveta za finančne zadeve pri ministrstvu za finance, ki ga je vodil Janez Šušteršič. V tem obdobju je bil ključni slovenski operativec pozneje padlega hrvaškega tajkuna Ivice Todorića pri naskoku njegovega Agrokorja na Mercator, največjega slovenskega trgovca.

Nato je Diners Club Slovenija zašel v težave, s tem pa tudi Lovše. Poleti 2013 se je znašel v kriminalistični preiskavi zaradi suma zlorabe položaja. Tri leta pozneje je s specializiranim državnim tožilstvom sklenil dogovor o priznanju krivde. Dobil je pogojno zaporno kazen, plačati pa je moral 250.000 evrov. V zadnjem obdobju se je na sodišču na Floridi boril proti zasegu tamkajšnje luksuzne vile, ki jo je za 14 milijonov ameriških dolarjev kupil leta 2009.