Pouk v šolah zagotovo po ustaljenih tirnicah

Vladni govorec Jelko Kacin je razkril, kaj je glede morebitnih strožjih ukrepov odločila strokovna skupina

S.R.
16. 9. 2020, 22.24
Posodobljeno: 17. 9. 2020, 07.07
Deli članek:

Nas v prihodnjih dneh čaka zaostrovanje ukrepov, namenjenih preprečevanju širjenja napornega virusa? To je po sestanku svetovalne skupine za covid-19 pojasnil vladni govorec Jelko Kacin.

Bobo
Bodo restavracije in lokali lahko obratovali le še do 22. ure? Morda bo napočil čas tudi za to.

Torek je bil znova rekorden, potem ko so v Sloveniji zabeležili 123 novih primerov okužbe s trenutno najbolj znanim virusom. Polnijo se tudi bolnišnice, saj je po podatkih Sledilnika za covid-19 trenutno hospitaliziranih 61 bolnikov, od tega enajst na enoti za intenzivno nego. Po ocenah stroke lahko v prihodnjih dneh pričakujejo tudi od 150 do 180.Epidemiološka slika je sicer zaskrbljujoča že ves teden, zato na vladi že pripravljajo morebitne strožje ukrepe.

Da bo vlada šla v smer zaostrovanja ukrepov, se je govorilo že zadnjih nekaj dni. Med glavnima novima ukrepoma se je omenjalo prepoved obratovanja lokalov in restavracij po 22. uri in obvezno nošenje mask tudi na prostem, in sicer na javnih mestih, kjer ni mogoče ohranjati varnostne razdalje oziroma se izogibati tesnim stikom.

Včeraj zvečer se je sestala strokovna skupina, ki vladi svetuje pri zajezitvi epidemije, po sestanku pa je odločitve, ki jih bo imela jutri na mizi vlada, predstavil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Kot je pojasnil za Odmeve na TV Slovenija, je strokovna skupina pripravila kar nekaj ukrepov, pri čemer je trenutno v ospredju prilagajanje bolnišnic, da bi lahko oskrbele večje število bolnikov. Po njegovih navedbah gre za zahtevno operacijo, do konca tega tedna pa bodo stvari že bolj jasne, prihodnji teden pa da bodo na voljo dodatne kapacitete. 

O čem razmišljajo v strokovni skupini?

Glede morebitne spremembe modela pouka v šolah je dejal, da gre šolam zelo dobro, saj je trenutno manj kot en odstotek učencev in učiteljev izven pouka, torej v karanteni. Zagotovil je, da se bo pouk v šolah še naprej nadaljeval, kot so si zamislili. O rešitvah bodo začeli razmišljati šele, če bi se epidemiološka slika še pokvarila. Strokovna skupina tako bolj razmišlja o tem, kako zamejiti širjenje, pri čemer je v ospredju cilj, da bi se več delalo od doma, da bi v podjetjih dosledno spremljali telesne temperature in da bi se dosledno nosile maske. To so temeljni ukrepi, je pojasnil Kacin ter dodal, da bo jeseni napočil čas, ko bo treba z masko tudi na tržnico. "Zelo se bomo morali paziti v času prehladnih obolenj," je dejal. 

Glede konkretnih rešitev, torej obratovanja restavracij in podobno, je pojasnil, da jih bodo morala pripraviti posamezna ministrstva. Strožjega režima tako jutri še ne gre pričakovati. Kacin je pojasnil, da je razprava tekla o tem, kaj je potrebno, jutri pa se bodo dogovorili o časovni dimenziji, kdaj posamezen ukrep pride na vrsto. "Če bo treba skrajšati delovni čas restavracij, kdaj se to zgodi. Če bo treba zmanjšati število ljudi, ki lahko sedijo za eno mizo, kdaj se to vpelje," je opisal vladni govorec, ki je zaključil z nekoliko optimizma. Dejal je, da v tem trenutku torkovo število okuženih še ni preseglo sredinega in da upa, da do polnoči ne bomo presegli številke 100. Kacin pričakuje, da bo v današnjem poročilo o številu okužb manj pozitivnih kot v včerajšnjem.