Slovenija

Le malokdo je vedel, a v lokalih so spet lahko na voljo časopisi in revije

S.R./STA
16. 9. 2020, 20.32
Posodobljeno: 16. 9. 2020, 20.35
Deli članek:

V restavracijah, gostinskih lokalih, frizerskih in kozmetičnih salonih je spet možna skupna uporaba časopisov in revij. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je ukrep sprostil v začetku meseca.

Primož Lavre
Spet v restavracijah, lokalih, frizerskih in kozmetičnih salonih.

NIJZ je ob tem opozoril, da je prisotnost virusa ob uporabi tiskanih izvodov možna, zmanjšamo pa jo lahko z upoštevanjem higienskih ukrepov. Nevarnost za okužbo prek časopisov in revij vseeno obstaja, sploh ob slabši epidemiološki sliki, so dodali.

Ker si revije in časopise iz rok v roke podaja več ljudi, na NIJZ še svetujejo, da se gostu, stranki ali obiskovalcu izvod posreduje s seznanilom, da je pri uporabi možna okužba. Prav tako morajo biti priložena navodila o preventivnih osnovnih zaščitnih ukrepih. Ob branju priporočajo tudi nošnjo obrazne maske. 

Novinarji nekaterih časopisnih hiš so sicer že več mesecev opozarjali na to, da je ukrep prepovedi časopisov in revij v lokalih ter restavracijah nesorazmeren. 

Ob sprostitvi ukrepa so pri časniku Delo danes zapisali, da so časopisna podjetja zaradi začasne prepovedi uporabe časopisov v lokalih in restavracijah doživela začasne odpovedi, NIJZ pa o sprostitvi ukrepa ni obvestil nikogar. 

Da o tem niso pošiljali nobenih informacij, so potrdili tudi na NIJZ. Ob tem so dodali, da je priporočil veliko, zato je smiselno, da vsak nosilec posamezne dejavnosti sproti spremlja nove informacije.