300 kilogramov

O rekordnem zasegu kokaina za zdaj še molčijo

S.S.
16. 9. 2020, 20.35
Deli članek:

Na okrožnem sodišču se je začelo sojenje trojici, obtoženi tihotapljenja več kot 300 kilogramov heroina, ki so ga leta 2018 zaplenili v koprskem pristanišču. Na zatožni klopi so se znašli Aris Alibašič, Gregor Setnikar in Aleksander Vettorazzi.

STA
Privedba obtoženega Gregorja Setnikarja na koprsko okrožno sodišče.

Po obtožnici naj bi ti pri tihotapljenju več kot 300 kilogramov heroina, ki so ga leta 2018 zasegli v koprskem pristanišču, delovali kot hudodelska združba. Nihče od trojice se še ni zagovarjal.

Cariniki so aprila 2018 v koprskem pristanišču v zabojniku, ki je prispel na turški ladji, najprej pa je bil vkrcan v Iranu, med lepilom za keramiko, namenjenim v podjetje za prodajo keramike Sarai iz Lavrice, odkrili 302 kilograma heroina izredne čistosti. Ta bi po ocenah policije lahko preprodajalcem prinesel do 50 milijonov evrov protipravne premoženjske koristi. Policija je maja lani prijela Gregorja Setnikarja in Arisa Alibašića, pozneje pa še domnevnega naročnika pošiljke heroina, podjetnika Aleksandra Vettorazzija. Ta je menda leta 2009 emigriral iz Sirije, se preimenoval in pri nas začel prodajati keramiko ter kopalniško opremo. Vsi trije so v priporu, še en osumljenec, E. K., pa je na begu.

PU Koper
Heroin, skrit med lepilom za keramiko.

Obeta se dolgotrajen proces

Trojica je pri organizaciji in izvedbi prevoza heroina delovala kot hudodelska združba, za organizacijo operacije pa je poskrbel Vettorazzi, je v predstavitvi obtožnice povzela tožilka Janja Hvala. Nihče od obtoženih, ki jim sicer grozi od pet do 15 let zapora, se včeraj ni zagovarjal, je pa Vettorazzi napovedal, da bo svoj zagovor podal na naslednjem naroku 24. septembra. Takrat bo sodišče predvidoma zaslišalo tudi prvi priči. Zaradi obsežnosti spisa in dokaznega gradiva se sicer obeta dolgotrajen proces. Predsednik senata Matevž Gros je tako že razpisal dodatne naroke glavne obravnave, vse do sredine decembra.