Lokalni izbruhi

Strah pred drugim valom: v Nemčiji konec tedna faktor širjenja virusa poskočil

S.R.
22. 6. 2020, 09.46
Posodobljeno: 22. 6. 2020, 10.01
Deli članek:

Na znatno povečanje faktorja širjenja novega koronavirusa v Nemčiji so močno vplivali lokalni izbruhi v klavnicah in domovih za nego, zagotavljajo v Inštitutu Robert Koch.

Reuters
Med delavci v klavnici Tönnies so potrdili že več kot 1300 primerov okužbe.

V Nemčiji so v zadnjih 24 urah zabeležili 537 novih primerov okužbe, zaradi covida-19 pa so umrle tri osebe, so včeraj zvečer sporočili iz Inštituta Roberta Kocha (RKI), nemškega nacionalnega centra za nadzor bolezni s sedežem v Berlinu. Skupno število okužb je tako preseglo 190.000, doslej pa je umrlo skoraj 9000 ljudi. Čeprav so številke glede novih okužb in smrtnih žrtev iz tega konca tedna razmeroma nizke, pa se je znatno povečal faktor širjenja novega koronavirusa. Po navedbah nemške javne radiotelevizije Deutsche Welle je to posledica novih žarišč oziroma lokalnih izbruhov po državi. 

Faktor širjenja oziroma reprodukcijski faktor se je v zadnjih dveh dneh namreč s 1,06 povečal na 2,88, kar je precej višja vrednost od tiste, ki je potrebna za zajezitev širjenja virusa na daljše obdobje, zaradi česar je strah pred novim valom epidemije upravičen. Faktor 2,88 pomeni, da bi vsakih 100 oseb, ki se okužijo, v povprečju nato okužilo 288 novih ljudi. Za uspešno zajezitev epidemije mora biti faktor širjenja nižji od 1. Inštitut RKI znatno povečanje tega faktorja pripisuje lokalnim izbruhom, izvor katerih so večinoma obrati z velikim številom ljudi, kot so klavnice in logistični centri. Nekateri lokalni izbruhi so povezani tudi z večjimi družinskimi zabavami, azilnimi domovi in cerkvenimi obredi. »Ker so številke v Nemčiji razmeroma nizke, imajo ti izbruhi močan vpliv na vrednost reprodukcijskega faktorja,« so navedli v inštitutu, kjer bodo v naslednjih dneh pozorno spremljali, ali se število novih primerov okužbe veča tudi zunaj teh žarišč oziroma okvira teh lokalnih izbruhov. 

Slabe bivalne razmere

Trenutno največje žarišče v Nemčiji je povezano s klavnico Tönnies na območju Gütersloha v nemški zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija. Tam se je z novim koronavirusom okužilo več kot 1300 delavcev. Izbruh naj bi bil sicer omejen na sam obrat, zato po včerajšnjih navedbah ministrskega predsednika dežele Armina Lascheta izvajajo »druge, bolj ciljno usmerjene ukrepe,« a zaenkrat še ne morejo izključiti možnosti popolne karantene. Deutsche Welle poroča, da je obrat zaprt, zaprli pa so se tudi tamkajšnji vrtci in šole. 

Nemčija je z vidika obvladovanja koronavirusne krize ena najuspešnejših držav v Evropi, a se sooča s številnimi izbruhi zlasti v klavnicah, kjer so zaposleni predvsem delavci migranti, ki živijo v prenatrpanih prostorih, ki jim jih zagotovi podjetje.