Afera

Kam je med vrhuncem epidemije šla zaščitna oprema, ki jo je na Brnik pripeljalo letalo boeing 777-300?

Primož Cirman, Tomaž Modic, Vesna Vuković/Necenzurirano.si
22. 6. 2020, 08.17
Posodobljeno: 22. 6. 2020, 08.24
Deli članek:

Ljubljansko letališče je bilo na vrhuncu epidemije, ko je Sloveniji kronično primanjkovalo zaščitne opreme, očitno center za preprodajo opreme v tujino

flightradar24
Letalo je priletelo iz kitajskega mesta Guangdžov.

Na vrhuncu epidemije covida-19, ko je v državi kronično primanjkovalo zaščitne opreme, je na ljubljanskem letališču pristalo letalo boeing 777-300 ruske letalske družbe Nordwind Airlines. Na njem je bilo 40 ton medicinske opreme. Čeprav je šlo za prvi večji let iz Kitajske v Slovenijo, o tem na zavodu za blagovne rezerve niso vedeli ničesar. Pričakal ga ni nihče od ministrov. Nekateri mediji so poročali, da je opremo Sloveniji daroval neznani zasebni donator.

To ne drži. Letalo je namreč naročilo podjetje Geneplanet in velika večina te opreme nikoli ni prišla do državnih skladišč.

Skrivnost boeinga 777

V torek, 7. aprila, je bilo v intenzivnih enotah v Sloveniji 32 bolnikov s covidom-19, največ do takrat. Po uradnem seznamu je Slovenija takrat potrebovala 26 milijonov nitrilnih rokavic, 32 milijonov kirurških mask, 11 milijonov mask tipa FFP2, dvesto tisoč zaščitnih oblek ...

Še isti dan je prišla novica, da je na ljubljanskem letališču pristalo prvo letalo iz Kitajske s 40 tonami zaščitne opreme. Po podatkih spletne aplikacije Flight Radar je priletelo neposredno iz Guangdžova na Kitajskem.

Po informacijah portala necenzurirano.si je let naročilo podjetje Geneplanet. V Slovenijo je očitno pripeljalo zaščitno opremo, ki jo je nato večinoma preprodajalo v tujino.

Več o aferi preberite na portalu necenzurirano.si in v današnji tiskani izdaji Novice Svet24.