ruska federacija

Putin namignil, da bi leta 2024 lahko ponovno kandidiral za predsednika

B.K.
22. 6. 2020, 10.05
Posodobljeno: 22. 6. 2020, 10.07
Deli članek:

Ruski predsednik je dejal, da bo razmislil o kandidaturi za že peti predsedniški mandat na čelu države.

Reuters
Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin je povedal, da ne izključuje možnosti, da bi se potegoval za že peti mandat na čelu Ruske federacije. "Ne izključujem te možnosti. Nisem se še odločil," je v dokumentarcu ruske nacionalne televizije Rusija 1 dejal Putin.

O spremembi ustave, ki bi Putinu omogočala ponovno kandidaturo bodo 1. julija na referendumu odločali volivci. Gre za prvo spremembo ustave po 30 letih, eden izmed amandmajev pa bi ponastavil števec Putinovih mandatov, kar bi mu omogočilo ponovno kandidaturo. 67-letni Putin je na čelu že od leta 2000. Med 2008 in 2012, je sicer opravljal funkcijo predsednika vlade, a se je na predsedniško vrnil takoj za tem. Njegov trenutni in po obstoječih pravilih zadnji mandat se sicer izteče leta 2024.

Razlozlog za možnost ponovne kandidature naj bi bila morebitna paralizacija ruske politike, če bi moral Putin iskati svojega naslednika. “Iz izkušenj vam lahko povem, da bomo čez dve leti, namesto da bi normalno delali na vseh nivojih vlade, začeli iskati potencialne naslednike,” je povedal Putin. “A potrebno je delati, ne iskati naslednikov,” je prepričan dolgoletni ruski voditelj.