gospodarski biseri

Romuni so za dve leti zamrznili vse privatizacije

B.K.
11. 6. 2020, 09.14
Posodobljeno: 11. 6. 2020, 09.18
Deli članek:

Romunski parlament je v sredo sprejel zakon, ki za dve leti ustavlja prodajo vseh delnic, ki jih ima v lasti država.

Profimedia
Romunski parlament

Novelo zakona je predlagala opozicijska Socialdemokratska stranka (PSD), ki ima v parlamentu največ poslancev. Zakonu so sicer nasprotovali v vladi, a ta v parlamentu nima večine, poroča portal Euractiv.

Če romunski predsednik Klaus Iohannis ne bo zakona povozil z vetom, bo romunski vladi onemogočena prodaja državnega lastništva v podjetjih in bankah. Zakon tudi ustavlja vse privatizacije, ki so v teku.

V PSD so predlog zakona utemeljili z negativnimi učinki krize, ki jo je prinesla epidemija novega koronavirusa, na romunsko gospodarstvo. A v stranki privatizaciji nasprotujejo ne glede na gospodarske razmere, so poudarili.

"PSD nikoli ne bo dovolil prodaje zadnjih biserov romunskega gospodarstva tujcem," je pretekli teden dejal predsednik stranke Marcel Ciolacu.

V vladajoči Nacionalni liberalni stranki (PNL) so že napovedali, da bodo zakon izpodbijali na ustavnem sodišču, izrazili pa so tudi upanje, da bo predsednik Iohannis vložil veto in tako preprečil, da bi se zakon vrnil v parlament na ponovno glasovanje.