replika

Iran zgradil ponaredek ameriške letalonosilke

B.K.
11. 6. 2020, 08.41
Posodobljeno: 11. 6. 2020, 08.45
Deli članek:

V vojaških vajah jo bodo potopili.

Maxar Technologies
Satelitski posnetek ponarejene letalonosilke.

Iran je zgradil ponaredek ameriške letalonosilke, namenjen treningu iranskih oboroženih sil, poroča ameriški vojaški portal War is Boring.

Ponaredek je podoben ameriškim letalonosilkam razreda Nimitz, ki so jih ZDA namestile v Arabskem zalivu in Hormuški ožini, v bližini Irana.

Ponarejena različica je sicer manjša od dejanskih letalonosilk razreda Nimitz. Meri namreč le 200 metrov v dolžino in 50 metrov v širino, medtem ko originali v dolžino merijo več kot 300 metrov, v širino pa 75 metrov. Na repliki je postavljenih tudi 16 ponaredkov ameriških letal, kažejo satelitski posnetki.

Ponarejena letalonosilka pluje v bližini pristanišča Bandar Abbas na jugu Irana, uporabili pa jo bodo pripadniki iranske revolucionarne garde (IRGC), ki naj bi jo na vojaških vajah tudi potopili.

To ni prvič, da je Iran zgradil ponaredek ameriške tehnologije za uporabo v vojaških vajah. Leta 2015 so denimo prav tako ponaredili ameriško letalonosilko in jo na vajah obstreljevali iz oboroženih gliserjev. Kasneje so jo potopili s protiladijskimi raketami.