Napad na turške položaje

V le nekaj urah se obeta "največji zračni napad" v Libiji doslej

B.K.
21. 5. 2020, 10.48
Posodobljeno: 21. 5. 2020, 12.07
Deli članek:

Libijski uporniški general Halif Haftar je napovedal "največji zračni napd" v libijski zgodovini. Tarča? Položaji turških vojakov.

Wikimedia commons
Rusko letalo MiG-29.

Sile libijskega generala Halifa Haftarja bodo v zračni kampanji napadle pozicije turških sil v Libiji, poroča ameriška tiskovna agencija Bloomberg. Turški vojaki in plačanci so v severnoafriško državo prišli po lanskoletnem dogovoru med Vlado narodne enotnosti, ki ima sedež v Tripoliju in turškim predsednikom Recepom Tayipom Erdoganom.

Vlada narodne enotnosti, ki jo priznavajo tudi Združeni narodi, vodi pa jo Fajez al Saradž, je sicer ena izmed dveh konkurenčnih vlad v Libiji, ki sta nastali po usmrtitvi dolgoletnega libijskega voditelja Moamerja Gadafija leta 2011. Druga, ki ima sedež v Tobruku, legitimnost pa ji daje tamkajšnji Predstavniški dom, podpira Haftarja. Njegove sile trenutno nadzirajo približno dve tretjini ozemlja te severnoafriške države, z opremo in plačanci pa ga podpirajo vlade Rusije, Združenih arabskih emiratov in Egipta.

Profimedia
Halif Haftar.

Haftar po začetni premoči v defenzivi

Haftarjeve sile so se s Saradževimi za prestolnico Tripoli začele spopadati že pred dobrim letom dni. V začetku so bile prve uspešnejše, a po turških okrepitvah se je Haftarjev napredek zaustavil. V preteklem tednu dni so njegove sile uspele zaustaviti pohod Haftarjevih in ponovno zavzele nekaj izgubljenega ozemlja v okolici prestolnice ter strateško pomembno letališče.

Preberite še:

V ofenzivi Tripolija so turška brezpilotna letala obstreljevala ruske protizračne sisteme Pancir, ki jih uporablja Haftar. Eno baterijo so Faradževi vojaki celo zajeli in kasneje z njo slavnostno paradirali po ulicah prestolnice.

Profimedia
Fajez al Saradž

Nova pošiljka letal iz Rusije

"V prihodnjih urah boste priča največji letalski kampanji v libijski zgodovini," je v izjavi za javnost dejal načelnik Haftarjevih zračnih sil Sakr al Džarouši. "Vsi turški položaji v vseh mestih bodo legitimna tarča naših letal. Civiliste pozivamo, naj se tem območjem izogibajo."

Po navedbah vlade v Tripoliju, naj bi Rusija nedavno Haftarju iz Sirije dostavila vsaj šest letal MiG 29, dve letali Suhoj 24 in dve letali Suhoj 35.