Vojaško sodelovanje

Turčija – po Siriji še v Libijo?

B.K.
16. 12. 2019, 10.21
Posodobljeno: 16. 12. 2019, 10.30
Deli članek:

Turčija je stopila korak bližje k možni vojaški intervenciji v Libijo.

Reuters
Recep Tayyip Erdogan

Turčija je konec tedna stopila korak bližje k možni vojaški intervenciji v Libijo. Vlada je namreč v parlament vložila dogovor med Ankaro in mednarodno podprto libijsko vlado v Tripoliju, ki bi Turčiji omogočal vstop v Libijo, če bi za to zaprosil Tripoli, poroča portal Euractiv.

Besedilo dogovora omogoča Ankari, da v Libijo pošlje vozila, opremo in orožje. Del dogovora je tudi izmenjava obveščevalnih informacij. Kdaj bo dogovor potrjen v turškem parlamentu ni jasno, a ima turški predsednik Recep Tayyip Erdogan tam zagotovljeno podporo.

Ankara je sicer z vojaško podporo vladi v Tripoliju stopila na nasprotno stran Rusije in Egipta, ki v libijskem konfliktu podpirata Nacionalno vojsko Libije, generala Kalife Haftarja. Ta je v četrtek svoje sile usmeril proti Tripoliju, ki ga skuša zasesti že od aprila.

Tripoli in Ankara sta že konec prejšnjega meseca podpisala memorandum o mejah na morju, ki po trditvah grške vlade krši mednarodno pravo. Atene vztrajajo, da je Tripoli memorandum podpisal pod prisilo, saj naj bi Ankara v državo pred tem poslala orožje. Spor med Atenami in Ankaro glede meja na morju traja že desetletja. Pred kratkim pa je Turčija začela iskati zemeljski plin ob obali Cipra, katerega severni del okupira že od leta 1974. To naj bi bilo prav tako v neskladju z mednarodnim pravom, trdi Grčija, stališče Aten pa je podprla tudi Evropska komisija.

Memorandum o mejah na morju za nelegalnega označuje tudi egiptovski predsednik Abdel Fatah el Sisi, ki je Turčijo in ostale države pozval, naj se ne vmešujejo v notranje zadeve Libije. Sisi je ob tem izrazil podporo Haftarju, a dejal, da Egipt v Libijo ni poslal vojske.