Vojna

Libijski general Haftar zahteva umik turških sil iz Libije, sicer miru ne bo

B.K.
21. 2. 2020, 11.38
Posodobljeno: 21. 2. 2020, 11.39
Deli članek:

Obleganje Tripolija se ne bo zaključilo, dokler Turčija iz Libije ne umakne svojih vojakov, je dejal libijski uporniški general Halif Haftar, čigar sile nadzorujejo večino ozemlja v Libiji.

Profimedia
General Halif Haftar.

"Konec sovražnosti je odvisen od številnih pogojev," je v pogovoru za rusko tiskovno agencijo RIA Novosti dejal libijski uporniški general Halif Haftar. "To so umik sirskih in turških plačancev, ustavitev dobave turškega orožja Tripoliju in poraz terorističnih skupin." Haftar je za agencijo spregovoril po sestanku z ruskim obrambnim ministrom Sergejem Šojgujem.

Haftarjeve sile že več mesecev oblegajo Tripoli, nekdanjo prestolnico, kjer danes domuje ena izmed dveh libijskih vlad. Vodi jo premier Fajez al Saradž, priznavajo pa jo tudi Združeni narodi. A omenjena vlada ima pod nadzorom le manjšino libijskega ozemlja v okolici Tripolija in po sredozemski obali od meje s Tunizijo do mesta Misrata. Haftar po drugi strani nadzoruje preostali del obale in večino notranjega dela države.

Profimedia
Fajez al Saradž

Moskva in Ankara sta prejšnji mesec želeli vzpostaviti premierje v Libiji, a je Haftar podpis sporazuma takrat zavrnil. Pogovori se nadaljujejo v Ženevi. "Nažalost začasno premirje Turčija in Faradž izrabljata za dobavo velikega števila orožja, sirskih plačancev, turških vojakov in teroristov tako po morju kot po zraku. To pomeni kršitev premierja," je še dejal Haftar.

Faradža sicer v konfliktu podpirata Turčija in Katar, medtem ko na strani Haftarja stojijo Egipt, Združeni arabski emirati in Rusija.