Free Assange Slovenia

V Ljubljani protest v podporo Julianu Assangeu: zbrali se bodo pred britansko ambasado, stali bodo na stolih

J.P.
21. 2. 2020, 11.01
Deli članek:

Na ta način bodo, kot so sporočili, bolje videni in slišani.

Profimedia
Če ga spoznajo za krivega, mu grozi do 175 let zaporne kazni.

V ponedeljek se v Londonu začenjajo zaslišanja o izročitvi ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea Združenim državam Amerike. Te so proti Assangeu vložile obtožnico v 18. točkah zaradi kršenja zakonov o državnih skrivnostih in zaradi vdiranja v vladne računalnike. WikiLeaks je leta 2010 objavil zaupne depeše State Departmenta in zaupne dokumente Pentagona, naslednje leto je objavil zaupne dokumente o Guantanamu in tako naprej.
Če ga spoznajo za krivega, mu grozi do 175 let zaporne kazni. V torek so ga zaslišali preko video-povezave iz zapora Belmarsh, v katerem čaka na odločitev, ali bo izročen v ZDA.

Profimedia
Na stolih so stali že 27. novembra v Berlinu.

Assange je včeraj sicer povedal, da so mu ljudje okrog predsednika ZDA Donalda Trumpa ponujali predsedniško pomilostitev, če javno izjavi, da se Rusija ni vpletala v ameriške volitve leta 2016. Tiskovna predstavnica Bele hiše Stephanie Grisham je v odzivu zatrdila, da "gre za popolno izmišljotino in laž". 

Assange se je leta 2012 zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu, kjer je ostal do aprila lani, ko ga je ekvadorska vlada izgnala. Angleška policija ga je zaprla, ker je leta 2012 prekršil določila izpusta po plačilu varščine. Takrat se je še otepal obtožb o posilstvu na Švedskem. Švedska je novembra lani odnehala od pregona.

Na stolih

Skupini Free Assange Slovenija in Protestival napovedujeta, da se bo v prvem tednu zaslišanj po svetu zvrstila vrsta protestnih dogodkov. Nič drugače ne bo v Ljubljani, kjer skupini za ponedeljek ob 15. uri pripravljata protest pred britansko ambasado na ploščadi TR3. Kot so zapisali, hočejo s protestom opozoriti, "da kot družba ne pristajamo na novo normalnost, ki jo vsiljujejo represivne oblasti ob žalostni asistenci mainstream medijev, kjer se na očeh sveta sankcionira objavljanje resnic o kriminalu najhujše vrste, ne pa kriminal sam". Govorci na protestu bodo Maiken Kores, Inštitut 8. marec, Vuk Čosić, spletni umetnik in artivist, Monika Weiss, novinarka in aktivistka, Andrej Rozman Roza, pesnik, pisatelj in aktivist, Jadranka Vesel, DiEM25 Slovenija, Urša Orehek, Pirati, Nataša Posel, predsednica Amnesty Slovenije in Sašo Slaček, Levica.

Tako govorci kot protestniki bodo po vzoru umetniške intervencije "Anything to say? A monument to courage!" s seboj prinesli stole, na katerih bodo stali vse do zaključka protesta.