Za STA so na MZZ danes potrdili, da se oba slovenska državljana počutita dobro in da bosta v Slovenijo predvidoma prišla v soboto. Čas prihoda je v Slovenijo je odvisen od formalnosti na prvem letališču, so dodali.

Stroški najema letala iz Berlina bo do 20.000 evrov. Uprava za civilno zaščito in reševanje bo v okviru mehanizma EU za krizne razmere Evropsko komisijo zaprosila za povračilo stroškov najema in poleta letala v Slovenijo v višini 75 odstotkov.

Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve je v okviru konzularnega kriznega odzivanja EU v dogovoru z italijanskim in nemškim zunanjim ministrstvom sprejelo ponudbo kriznega oddelka italijanskega zunanjega ministrstva, da v evakuacijo državljanov EU z ladje na Japonskem vključijo tudi slovenske državljane.

Najustrezneje in najbolj racionalno

Urad vlade vlade za komunikacijo je po današnji dopisni seji vlade še dodal, da so se predstavniki MZZ, ministrstva za zdravje, ministrstva za obrambo in ministrstva za notranje zadeve strinjali, da je najustreznejša in finančno najbolj racionalna rešitev za vrnitev slovenskih državljanov z berlinskega letališča najem komercialnega letala.

Dva Avstralca, ki so ju evakuirali z ladje za križarjenje Diamond Princess, sta bila doma na testiranju za novi koronavirus pozitivna. Na Japonskem je bil njun test negativen. Avstralske oblasti so navedle, da je bilo vseh 164 Avstralcev, ki so bili na ladji, na testiranju za koronavirus na Japonskem negativnih.

Poleg slovenskih državljanov bo na letalu tudi hrvaški državljan z omenjene ladje. MZZ se je namreč v okviru sodelovanja EU na področju reševanja državljanov in na podlagi zaprosila hrvaškega veleposlaništva v Ljubljani strinjalo, da skupaj s slovenskima državljanoma iz Berlina pripeljejo tudi hrvaškega državljana. Slednjega bodo hrvaške oblasti prevzele s svojim zdravstvenim vozilom neposredno po pristanku na letališču v Sloveniji. Po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina je bilo na krovu Diamond Princess skupno šest hrvaških državljanov, od tega jih je pet članov posadke.

Dva že doma, dva še na Japonskem

Včeraj je odjeknila novica, da sta med okuženimi s koronavirusom tudi dva slovenska potnika od šestih, ki pa nista zbolela. 12 dni bosta v karanteni v japonski bolnišnici. Včeraj v jutranjih urah sta se domov vrnila še dva potnika, ki pa sta zdrava. Kljub temu so jima izdali ukrep 14-dnevne karantene, ki ju zavezuje, da ta čas ostaneta doma.