Bolivija

Moralesu prepovedali kandidirati za senatorja

B.K.
21. 2. 2020, 08.41
Posodobljeno: 21. 2. 2020, 08.46
Deli članek:

Bolivijsko vrhovno volilno sodišče je zavrnilo kandidaturo nekdanjega bolivijskega predsednika Eva Moralesa, ki se je na prihodnjih volitvah želel potegovati za mandat poslanca.

Reuters
Evo Morales je Bolivijo vodil od leta 2006 do novembra lani.

Razveljavitev Moralesove kandidature prihaja po tem, ko mu je sodišče preprečilo, da bi znova kandidiral na mesto predsednika države. Evo Morales, dolgoletni bolivijski predsednik in prvi domorodsni voditelj te južnoameriške države, je bil novembra prisiljen pobegniti iz države, ko ga je iz položaja odstavila vojska, zaradi domnevnih nepravilnosti pri volitvah mesec prej. Vodenje države je za tem prevzela podpredsednica bolivijskega senata in opozicijska poslanka Jeanine Anez.

Moralesovo kandidaturo so zavrnili s formalnim razlogom, da nekdanji predsednik ni zadostil pogojem stalnega bivanja v državi. "Zaradi neizpolnjenega pogoja po stalnem prebivališču je sodišče odločilo, da zavrne kandidaturo Eva Moralesa iz zvezne države Cochabamba," je na tiskovni konferenci konec četrtka dejal predsednik volilnega sodišča Salvador Romero.

Reuters
Jeanine Anez se je novembra lani samorazglasila za predsednico, po tem ko so, v znak protesta proti državnemu udaru, s pozicij odstopili politiki vodilne stranke MAS.

Ob Moralesu je sodišče kandidaturo prepovedalo tudi njegovemu strankarskemu kolegu in nekdanjemu zunanjemu ministru Bolivije Diegu Paryju Rodriguezu. Tudi Rodriguez je član domorodne skupnosti v Boliviji.

Nove predsedniške in parlamentarne volitve v tej južnoameriški državi so napovedane za 3. maja. Po javnomnenjskih anketah krepko pred desno opozicijo, ki po udaru vodi državo, vodi kandidat Moralesove stranke Gibanje k socializmu (MAS) Luis Alberto Arce Catacora. Tudi zanj še ni jasno, ali mu bo volilno sodišče kandidaturo sploh dovolilo.