pretepel, nato pa ustrelil v glavo

Šljivarja, ki trdi, da je v času umora varal ženo, izpustili iz pripora

A.S./STA
21. 5. 2020, 09.39
Posodobljeno: 21. 5. 2020, 09.40
Deli članek:

Mervanu Šljivarju, obtoženemu umora Nedžada Kličića v Bosni in Hercegovini, so odpravili pripor. Kot poročajo mediji, je oseba v priporu lahko največ dve leti po vložitvi obtožnice, ta rok pa za Šljivarja poteče v soboto.

Samo Strel
Mervan Šljivar

Šljivarju sodijo zaradi dogodka, ki se je zgodil v lokalu Gold v Ostrožcu pri Cazinu v Bosni in Hercegovini. Šljivarjevi pajdaši Haris Gredelj, Sabahudin Ikeljić, Dragan Pavlović in Mehmed Rekić naj bi skupaj z njim zamaskirani vstopili v lokal. Kličić je bil gost lokala in Šljivar naj bi bil tisti, ki ga je s pištolo najprej pretepel, nato pa ustrelil v glavo. Dejanje naj bi storil iz maščevanja, ker naj bi mu Kličić dolgoval denar. Kličić je Šljivarja tudi prijavil, rekoč, da je nekomu naročil, naj na njegovo hišo odvrže eksplozivno napravo.

Gredlja, Ikeljića, Pavlovića in Rekića so v v Bosni in Hercegovini že obsodili, medtem ko Šljivar, ki je bosanski in tudi slovenski državljan, za tamkajšnje sodišče ni bil dosegljiv. Okrožno sodišče v Ljubljani mu je januarja 2018 izreklo kazen 30 let zapora, vrhovno sodišče pa je po pritožbi sodbo razveljavilo.

Vrhovno sodišče je tako v začetku letošnjega leta odredilo novo sojenje, ki se je začelo februarja. Šljivar je na sojenju ponudil alibi. Trdil je, da je bil v času umora z ljubico, ki je zaradi žene prej ni želel omenjati. Ljubica je to nedavno tudi potrdila.

Sojenje čaka zaslišanje prič iz Bosne in Hercegovine, in sicer goste lokala, moškega, ki naj bi obtoženega videl z ljubico, in štiri že obsojene, ki so krivdo prelagali na Šljivarja. Zaslišanja bodo potekala prek videokonferenčne povezave, datumi še niso dokončno določeni.

Šljivarju so sodili tudi zaradi poskusa uboja Fadila Ferhatovića januarja 2016 na ljubljanskih Fužinah. Najprej je dobil šest let zapora, po razveljavitvi sodbe pa so ga pravnomočno oprostili.