Intervencije

Tranzicijska vlada brez Madura in Guaidoja zadnji poskus ZDA za menjavo oblasti v Venezueli

B.K.
1. 4. 2020, 10.07
Posodobljeno: 1. 4. 2020, 10.44
Deli članek:

Ameriška vlada je očitno opustila neuspešne poskuse neposredne menjave oblasti v Venezueli. Zdaj so svojega favorita Juana Guaidoja, ki se je januarja lani samooklical za predsednika države, pozvale, naj se odpove svoji zahtevi po oblasti. Venezuelski vladi pa so ob tem ponudile dogovor: če umaknejo izvoljenega predsednika Nicolasa Madura in v začasno vlado povabijo tudi opozicijo, bodo ZDA ukinile nekatere gospodarske sankcije, ki zdaj slabijo gospodarstvo te z nafto bogate južnoameriške države.

Reuters
Ameriški državni sekretar Mike Pompeo, se že od nastopa mandata trudi za menjavo oblasti v Venezueli. Zaenkrat neuspešno.

Tranzicijska vlada brez Nicolasa Madura in Juana Guaidoja. To je zadnji izmed poskusov Združenih držav Amerike, da bi v Venezueli sprožile zamenjavo oblasti, poročajo tuji mediji. Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa je namreč januarja lani za legitimnega voditelja Venezuele priznala Guaidoja, dotlej slabo poznanega poslanca, ki se je 23. januarja 2019 samorazglasil za predsednika države.

Reuters
Juan Guaido se je za predsednika države samorazglasil pred dobrim letom dni. Oblasti mu še vedno ni uspelo zrušiti.

V dobrem letu dni so ZDA večkrat skušale z oblasti strmoglaviti predsednika Madura, a so vsi poskusi spodleteli, predvsem zaradi dejstva, da je venezuelska vojska doslej ostala neomajna pri podpori Maduru.

Reuters
Venezuelski predsednik Nicolas Maduro se je doslej lahko zanesel na podporo vojske.

Ameriško zunanje ministrstvo je sedaj zamenjalo pristop k vprašanju menjave venezuelske oblasti. Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je venezuelski vladi tako predlagal kompromisni predlog. Odpovejo naj se Maduru in ustanovijo tranzicijski svet – petčlansko telo, v katerem bodo zastopani tako predstavniki vlade kot predstavniki opozicije. Med slednjimi ne bo Guaidoja, ki so ga ZDA po več kot letu dni podpore zdaj postavile na stranski tir. Vodstvo venezuelske vojske bi po tem predlogu ostalo nedotaknjeno za ves čas poteka politične tranzicije.