Tranzicijska vlada brez Nicolasa Madura in Juana Guaidoja. To je zadnji izmed poskusov Združenih držav Amerike, da bi v Venezueli sprožile zamenjavo oblasti, poročajo tuji mediji. Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa je namreč januarja lani za legitimnega voditelja Venezuele priznala Guaidoja, dotlej slabo poznanega poslanca, ki se je 23. januarja 2019 samorazglasil za predsednika države.

Juan Guaido
Reuters
Juan Guaido se je za predsednika države samorazglasil pred dobrim letom dni. Oblasti mu še vedno ni uspelo zrušiti.

V dobrem letu dni so ZDA večkrat skušale z oblasti strmoglaviti predsednika Madura, a so vsi poskusi spodleteli, predvsem zaradi dejstva, da je venezuelska vojska doslej ostala neomajna pri podpori Maduru.

Nicolas Maduro
Reuters
Venezuelski predsednik Nicolas Maduro se je doslej lahko zanesel na podporo vojske.

Ameriško zunanje ministrstvo je sedaj zamenjalo pristop k vprašanju menjave venezuelske oblasti. Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je venezuelski vladi tako predlagal kompromisni predlog. Odpovejo naj se Maduru in ustanovijo tranzicijski svet – petčlansko telo, v katerem bodo zastopani tako predstavniki vlade kot predstavniki opozicije. Med slednjimi ne bo Guaidoja, ki so ga ZDA po več kot letu dni podpore zdaj postavile na stranski tir. Vodstvo venezuelske vojske bi po tem predlogu ostalo nedotaknjeno za ves čas poteka politične tranzicije.