V bolnišnici umrl sam in osamljen

Tragično, pred novim koronavirusom klonil 13-letni deček brez pridruženih bolezni

S.R.
1. 4. 2020, 08.40
Posodobljeno: 1. 4. 2020, 08.47
Deli članek:

13-letni britanski deček je zaradi težav z dihanjem in drugih simptomov prejšnji četrtek pristal v londonski bolnišnici, dan pozneje je bil test na sars-cov-2 pozitiven, v ponedeljek je umrl.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Gre za najmlajšo znano žrtev novega koronavirusa v Združenem kraljestvu, poročajo britanski mediji. 13-letni Ismail Mohamed Abdulwahab iz londonskega okrožja Brixton naj ne bi imel nobenih pridruženih bolezni, zdravniki pa so ga po kmalu po sprejemu v univerzitetno bolnišnico King's College priključili na respirator in dali v umetno komo. V ponedeljek zjutraj je umrl brez prisotnosti staršev, saj so pri dečku v petek potrdili okužbo s sars-cov-2, tveganje za nadaljnje širjenje bolezni pa je preveliko. 

»Z veliko žalostjo sporočamo, da je najmlajši brat ene od naših učiteljic to jutro tragično umrl zaradi okužbe s covid-19. Ismail je bil star samo 13 let in ni imel drugih zdravstvenih težav, na žalost pa je zaradi zelo nalezljive narave covid-19 umrl brez prisotnosti družinskih članov,« so sporočili iz fakultete Madinah College London, kjer zbirajo dobrodelna sredstva za Ismailov pogreb. Želeli so si zbrati 4000 britanskih funtov (približno 4500 evrov), a so jih do včerajšnjega večera zbrali že 21.000 (približno 23.600 evrov). 

Da ni imel drugih zdravstvenih težav, za katere bi vedeli, je v izjavi za javnost pojasnila tudi družina, ki jo je tragedija povsem pobila. Pojasnili so, da je v bolnišnici pristal, potem ko je prejšnji teden začel kazati simptome okužbe, začele pa so se težave z dihanjem. Sožalje Ismailovim svojcem so izrazili tudi v univerzitetni bolnišnici, kjer so njihove navedbe potrdili, a so pojasnili, da bo mrliški oglednik opravil obdukcijo, do takrat, ko bodo znani izsledki, pa zadeve ne bodo komentirali. 

Izjemno redko, a se dogaja

V Združenem kraljestvu so do včerajšnjega dne potrdili že več kot 25.000 okužb z novim koronavirusom, za posledicami okužbe pa je umrlo že 1808 bolnikov, samo v 24 urah pred včerajšnjim večerom skoraj 400. Med njimi tudi 19-letni fant, ki naj prav tako ne bi imel pridruženih bolezni. V Belgiji so medtem včeraj potrdili, da je za koronavirusno boleznijo umrla 12-letna deklica, ki je tako postala najmlajša znana žrtev bolezni v Evropi. Deklica je tri dni pred smrtjo dobila vročino, dodatnih podrobnosti o njeni smrti, vključno s tem, ali je imela še kakšne druge zdravstvene težave, pa niso razkrili.

Kot je za BBC pojasnil njihov dopisnik s področja zdravja Nick Triggle, je hujši potek bolezni pri najstnikih, ki so okuženi s sars-cov-2, izjemno redek, a se to dogaja. »Zgolj 0,3 odstotka od tistih, ki kažejo simptome, potrebujejo hospitalizacijo, 0,006 odstotka pa jih umre. Z drugimi besedami, dva od vsakih 30.000 bolnikov v tej starostni skupini ne bosta preživela. Kakor koli je že ta dogodek pretresljiv, se to dogaja,« je pojasnil Triggle. Podatki glede smrtnosti so na tej točki le špekulativne narave, saj se izračuni opirajo na potrjene primere okužbe in ne dejansko število okuženih po svetu.