Pritisk na oblasti

Trump sankcije spremenil v embargo, Venezuelo postavil ob bok Iranu

B.K.
6. 8. 2019, 08.56
Posodobljeno: 6. 8. 2019, 08.58
Deli članek:

Administracija ameriškega predsednika je sankcije proti venezuelski vladi razširila v embargo. Gre za znatno ojačanje pritiska na venezuelsko vlado in njene zaveznice.

Reuters
Donald Trump

Ameriški predsednik Donald Trump je v ponedeljek zvečer podpisal izvršni ukaz s katerim je zamrznil vso premoženje venezuelske vlade v Združenih državah Amerike in prepovedal vso poslovanje z venezuelsko vlado, poročajo tuji mediji. Gre za embargo, ki na zahodni polobli ni bil razglašen že več kot 30 let in ga pozna le še kubanska vlada.

Venezuela pod vodstvom predsednika Nicolasa Madura je s stališča ZDA zdaj v istem položaju kot so Iran, Kuba, Severna Koreja in Sirija.

Reuters
Venezuelski predsednik Nicolas Maduro.

Davljenje venezuelskega gospodarstva

Združene države so januarja letos, le nekaj trenutkov za tem, ko se je relativno neznani venezuelski poslanec Juan Guaido razglasil za vodjo opozicije in samooklical za legitimnega predsednika Venezuele, naložile sankcije več kot 100 posameznikom in podjetjem iz Venezuele. Med drugim tudi venezuelski državni naftni družbi, Petróleos de Venezuela SA, Venezuelski razvojni banki in Venezuelski centralni banki, poroča ameriški časnik The Wall Street Journal.

Nove sankcije medtem ciljajo na vsa podjetja in posameznike, ki bi na kakršen koli način poslovali z venezuelsko vlado ali ji pomagali. S tem bodo ZDA popolnoma zadušile vse možnosti za razvoj in normalno delovanje venezuelskega gospodarstva.

Trump je v pismu ameriškemu kongresu v ponedeljek zapisal, da je embargo odgovor na "ilegalno uzurpacijo moči Madurovega režima" in njegove poskuse, da bi spodkopal legitimnega naslednika, "začasnega predsednika Juana Guaidoja." Venezuelski državljani sicer Guaidoja, za razliko od Madura, niso nikoli izvolili za predsednika.

Reuters
Trumpov svetovalec za nacionalno varnost John Bolton.

Grožnje Kitajski in Rusiji

Trumpov svetovalec za nacionalno varnost, dobro znan vojni hujskač John Bolton je medtem Kitajsko in Rusijo opozoril, naj prenehata s pomočjo venezuelski vladi. V nasprotnem primeru jima je zagrozil, da jima Venezuela, po koncu spremembe režima, ne bo odplačala posojil, ki sta jih državi namenila trenutni venezuelski vladi. Kako bodo ZDA vplivale na to, komu bo Venezuela posojila poplačala in komu ne, ni razložil. Bolton bo grožnje ponovil danes v Peruju, na Mednarodni konferenci o demokraciji v Venezueli. Konference se bodo udeležili predstavniki 50 držav, a med njimi ni ne Rusije ne Kitajske in ne Venezuele.

Reuters
Vodja venezuelske opozicije Juan Guaido.

ZDA sredstva za pomoč Srednji Ameriki preusmerile h Guaidoju

ZDA so sicer prejšnji mesec preusmerile sredstva, ki jih namenjajo za pomoč državam Srednje Amerike, je poročala nemška televizija DW. Trump je v pismu Ameriški agenciji za mednarodni razvoj razložil, da je preusmeritev sredstev "nujna, zaradi nepredvidenih dogodkov in izjemnih okoliščin." Sredstva so sedaj namenjena za plače tako imenovane prehodne vlade Juana Guaidoja. Sredstva so na ta račun izgubile Gvatemala, Honduras in El Salvador, tri države v središču trenutne migrantske krize v Amerikah.